Petak, 26. travnja 2024.

Smanjuje se lista čekanja za magnetsku rezonancu: Bolnica ubrzava preglede, dogovorena i suradnja sa zagrebačkom poliklinikom

Šest je mjeseci prošlo otkako je pacijentima u koprivničkoj Općoj bolnici ‘Dr. Tomislav Bardek’ na raspolaganju magnetska rezonanca.

Na tom poslu radi šestero bolničkih radiologa, rekao je ravnatelj bolnice dr. Mato Devčić, ocijenivši pri tom njihovu učinkovitost:

– Dinamika u ovom času nije zadovoljavajuća i zbog toga smo s Poliklinikom Neuron u Zagrebu sklopili sporazum da očitavaju nalaze snimljene na našem magnetu.

Ta je poliklinika pridružena Hrvatskom institutu za mozak na zagrebačkoj Šalati, a njihovih osmero radiologa rade na svim regijama tijela, rekao je ravnatelj Devčić dodavši da će nalaze iz Koprivnice dobivati putem sustava telemedicine te će biti očitavani u najkraćem mogućem roku. Osim toga, koprivnički MR će biti dostupniji pacijentima, kaže dr. Devčić:

– Želim reći da će MR od srpnja raditi u dvije smjene, cijeli dan, od jutra do večeri. Tako ćemo definitivno povećati dinamiku obrade pacijenata i skratiti listu čekanja. Ona trenutno iznosi oko 500 pacijenata, što je oko tri i pol mjeseca čekanja.

Ugovorom sa zagrebačkom poliklinikom, koprivnička bolnica znatno će smanjiti trenutnu listu čekanja: – Očekujem i skraćenje liste čekanja i zadovoljstvo pacijenata – kazao je Devčić.

Na upit Radio Drave što je uzrok nezadovoljavajućoj dinamici korištenja magnetske rezonance i očitavanja nalaza, ravnatelj Devčić je odgovorio da je riječ o bolesti hrvatskog zdravstvenog sustava kojemu kronično nedostaju liječnici:

– Ponovno se možemo vratiti na temu nedostatka liječnika u Republici Hrvatskoj, ali i nedostatka specijalista u koprivničkoj Općoj bolnici. To je priča koja se dugo, dugo vremena provlači zdravstvenim sustavom. Pitanje standarda, kriterija, normativa – koliko bi jedan liječnik specijalist trebao napraviti očitanja ili pregleda u radnom vremenu…

Na tržištu rada nema radiologa, a koprivnička bolnica ove će jeseni ostati bez još jednog koji je najavio odlazak. No, ravnatelj Devčić je uvjeren da pacijenti neće osjetiti njihov manjak. Jedna od mogućnosti je suradnja s vanjskim suradnicima, poput ove sa zagrebačkom poliklinikom. Druga je, koju uprava koprivničke bolnice također primjenjuje, intenzivno raspisivanje natječaja za specijalizacije s doktorima medicine. Tako će, kaže ravnatelj Devčić, nastojati osigurati stabilnost sustava u vremenu pred nama kako bi s dovoljnim brojem liječnika pacijentima mogli pružiti kvalitetnu zdravstvenu zaštitu.

zatvori