Petak, 26. travnja 2024.

LIGA PRVAKINJA Upoznajte protivnice Podravka Vegete, Korina Karlovčan: Možda i jesmo outsideri, ali to nam daje motiv da pokažemo što možemo

Rukometašice Podravka Vegete jučer su na ždrijebu u Beču saznale protivnice s kojima će igrati u grupnoj fazi nadolazeće sezone Lige prvakinja.

Koprivničke rukometašice ždrijeb je smjestio u izrazito jaku skupinu A u kojoj će prolaz u završnicu pokušati izboriti pored francuskog Metz Handballa, norveškog Vipers Kristiansanda i mađarskog FTC-Rail Cargo Hungaria, poznatijeg kao Ferencvárosi TC.

– Sve tri ekipe su iz jako kvalitetnih i moćnih europskih rukometnih liga. Vipers Kristiansand i Metz Handball protekle su sezone sudjelovali na Final Fouru što znači da imaju visoku kvalitetu i svake godine sve više i više napreduju. Ferencvárosi TC ima jednu mladu i uigranu ekipu koja je prošle godine u Ligi prvakinja bila izjednačena s Győrom u čak dvije utakmice. Protivnici su definitivno vrlo kvalitetni, ali mi imamo nove igračice i imamo vremena da se pripremimo kvalitetno za Ligu prvakinja i smatram da svakoj ekipi možemo parirati, a pogotovo na domaćem terenu i pred domaćim navijačima. Na prvi pogled možda i jesmo outsideri, ali to nam zasigurno daje još jedan motiv da pokažemo što možemo – rekla je za Dravu.info Korina Karlovčan, krilna igračica Podravka Vegete.

Foto: RK Podravka Vegeta

Skupina na prvi pogled izgleda zaista impresivno.

Francuski Metz Handball je s 23 naslova prvaka Prve francuske rukometne lige za žene, osam naslova pobjednika Francuskog rukometnog kupa te osam naslova pobjednika Francuskog liga kupa najuspješniji francuski ženski rukometni klub u povijesti. Prije šest godina, rukometašice Metz Handballa izgubile su u finalu EHF Kupa, a protekle su sezone osvojili četvrto mjesto na Final Fouru Lige prvakinja. Iako se ekipa bazira na domaćim snagama, glavnu riječ imaju inozemne igračice među kojima je i bivša golmanica Podravka Vegete Ivana Kapitanović. Od domaćih igračica svakako valja izdvojiti reprezentativke Lauru Glauser, Manon Houette i Grâce Zaadi, ali definitivno najopasnije su vanjske igračice Xenia Smits iz Njemačke te Louise Burgaard iz Danske. Veliku opasnost Podravkašicama predstavljat će i novopridošla pivotkinja, Ukrajinka Olga Peredery koja je protiv Podravka Vegete igrala u dresu slovenskog Krim Mercatora.

Možda još i opasnije izgleda ekipa norveškog Vipers Kristiansanda koja je od svojeg osnutka dva puta osvojila norveško nacionalno prvenstvo te norveški nacionalni kup. U protekloj sezoni, rukometašice Vipers Kristiansanda osvojile su treće mjesto na Final Fouru Lige prvakinja, što je najveći uspjeh u povijesti klubu. Također, prije dvije sezone izgubile su u finalu EHF Kupa. Ekipa je sastavljena od domaćih igračica, a jedino inozemno pojačanje je Carolina Morais koja nastupa za afričku državu Angolu. Apsolutna zvijezda i legenda kluba je golmanica Katrine Lunde koja je u svojoj impresivnoj reprezentativnoj karijeri osvojila 13 medalja, od čega sedam zlatnih. U ekipi igraju i iskusne norveške reprezentativke Heidi Løke i Linn Jørum Sulland, a tu je i bivša hrvatska reprezentativka Marta Tomac koja od 2015. godine igra za reprezentaciju Norveške.

Iako se u ždrijebu našao u četvrtom potu, mađarski Ferencvárosi TC itekako zaslužuje svaki respekt pošto se radi o jednom od najuspješnijih mađarski ženskih rukometnih klubova. U svojoj dugogodišnjoj klupskoj povijesti, Ferencvárosi TC je u 12 navrata osvojio mađarsko rukometno prvenstvo, 12 puta mađarski nacionalni kup, dva puta je igrao u finalima Lige prvakinja, a najveći uspjeh kluba je osvajanje EHF Kupa u sezoni 2005./06. Ekipu predvode iskusne mađarske reprezentativke Kinga Klivinyi i Anikó Kovacsics te mlada nada Katrin Klujber, a svakako valja izdvojiti i Nizozemku Danick Snelder te Crnogorku Đurđinu Malović.

Podravka Vegeta definitno je upala u jednu od najtežih skupina, ali Podravkašice su protekle sezone pokazala da se mogu nositi s nominalno jačim europskim suparnicama.

EHF Liga Prvakinja 2019./20.

Grupa A
Metz Handball
Vipers Kristiansand
Podravka Vegeta
FTC-Rail Cargo Hungaria

* prve tri momčadi u skupini plasirat će se u drugu fazu natjecanja
* posljednja momčad iz grupe ide u grupnu fazu EHF Kupa

zatvori