Ponedjeljak, 6. svibnja 2024.

FOTO U Koprivnici obilježen Međunarodni dan djece žrtava nasilja

Međunarodni dan djece žrtava nasilja obilježen je u Koprivničko-križevačkoj županiji tematskom sjednicom što ju je organiziralo županijsko Povjerenstvo za ravnopravnost spolova.

Jedan od sudionika, župan Darko Koren, utvrdio je da nasilja nad djecom, osobito onog međuvršnjačkog, ima i u našem kraju:

– Nažalost, ima mnogo primjera koje ukazuju na činjenicu da se institucije moraju s time problemom baviti na ozbiljno razini. Tu je i vršnjačko nasilje s kojim smo mi kao regionalna zajednica najviše suočeni jer upravljamo s osnovnim i srednjim školama u kojima je to vršnjačko nasilje prisutno. Na sreću, mnogo manje nego u velikim urbanim sredinama, no sigurno je da je i to pitanje kojim se moramo baviti.

Organizatorica skupa, predsjednica županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova Verica Rupčić istaknula je da je potrebno učiniti prvi korak kako bi se riješio ovaj problem:

Verica Rupčić. Izvor: kckzz.hr

– Nama je prije svega želja da nam se pridruže žene – ravnateljice, pedagoginje, psihologinje iz ustanova diljem naše županije te da podijele s nama svoja saznanja i iskustva o nasilju nad djecom. Ono je prisutno od najmlađe dobi, od vrtića i nastavlja se preko škola. S obzirom na naše dosadašnje aktivnosti na području vršnjačkog nasilja, mogu reći da kod nas ima različitih oblika nasilja nad djecom.

Verica Rupčić je zadovoljna što je tematskom sjednicom pokrenuta službena rasprava o ovom problemu. Vjeruje da je ovo početak sustavnog rada u kojemu će sudjelovati svi stručnjaci i institucije kako bi se problemi kvalitetno detektirali, te uz pomoć stručnjaka sanirali i otklonili. Svima nam je, kaže Rupčić, zadatak osigurati sigurnost djece, te njihovo bezbrižno odrastanje.

zatvori