Petak, 17. svibnja 2024.

FOTO Taktičko-pokazna vatrogasna vježba ‘Ivanje 2019.’, primopredaja kombija i paljenje krijesa

U sklopu manifestacije ”Torčansko Ivanje” koju je u nedjelju 23. lipnja organizirao DVD Torčec, održana je taktičko-pokazna vatrogasna vježba VZO Đelekovec-Drnje ”Ivanje 2019”.

Vježbu su s zanimanjem pratili načelnik Općine Drnje Petar Dombaj, zamjenica načelnika Barbara Kovač Šomoci, vatrogasni inspektor Stjepan Lončar, Goran Matijašić kao i mnogobrojni mještani Torčeca i njihovi gosti.

Zamisao vježbe bila je da na praktičnom primjeru u jednoj zamišljenoj intervenciji složenog
scenarija postrojbe Vatrogasne zajednice Općina Đelekovec – Drnje i JVP Grada Koprivnice pokažu svoje znanje prilikom spašavanja unesrećene osobe upotrebom autoljestve, kretanje i pretraživanje vatrogasaca u zadimljenom zatvorenom prostoru te gašenja požara otvorenog prostora.

Taktička pretpostavka bila je da je uslijed grmljavinskog nevremena došlo do udara groma u stablo i društveni dom uslijed čega dolazi do zapaljenja elektro ormara na I. katu kao i požara otvorenog tipa u neposrednoj blizini doma. U isto vrijeme u jednoj od prostorija održava se sastanak Udruge žena Torčec koje nakon udara osjete dim te napuštaju zgradu, međutim uslijed panike i dima jedna članica gubi orijentaciju i izdvaja se od grupe te ostaje zarobljena u jednoj od prostorija.

Ciljevi vježbe su: provjera operativne spremnosti VZO Đelekovec – Drnje, uzbunjivanje i provjera sustava radio veza članica VZO, provjera vremenskog perioda od dojave do dolaska na intervenciju pojedinog Društva, zapovijedanje i koordinacija u slučaju većih intervencija, provjera ispravnosti opreme za gašenje, gašenje požara objekata unutarnjom i vanjskom navalom, gašenje požara relejnom dobavom vode, gašenje požara visokih objekata upotrebom auto-ljestve, gašenje požara otvorenog prostora, pretraživanje i kretanje vatrogasaca u zadimljenom prostoru i koordinacija između zapovjednika

Tokom vježbe vidjeli smo niz različitih radnji od dojave pozivom na broj 193 od strane članice udruge žena, pa uzbunjivanja dispečera županijskog centra 112, izviđanje zapovjednika DVD-a Torčec Marka Barića koji je prvi stigao na mjesto intervencije…

Pretraživanje i gašenje požara Društvenog doma unutarnjom navalom, pronalazak unesrećene osobe te ventiliranje prostora odradili su članovi DVD-a Torčec i DVD-a Đelekovec 1. Gašenje otvorenog prostora odradili su članovi DVD-a Imbriovec. Dobavu vode iz potoka i gašenje požara relejnom dobavom vode odradili su članovi DVD-a Drnje i DVD-a Đelekovec 2. Spašavanje unesrećene osobe upotrebom autoljestve odradili su članovi JVP Grada Koprivnice.

Vježbu je osmislio i njome veoma stručno rukovodio zapovjednik VZO Marko Barić, a vježbom je zapovijedao zapovjednik Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije Zvonimir Habijan.

Nakon završetka vježbe, zapovjednik VZO Marko Barić postrojio je sve učesnike vježbe predavši prijavak načelniku Općine Drnje Petru Dombaju, koji je potom izvršio smotru.
Svima nazočnima obratili su se načelnik Petar Dombaj, zapovjednik VZ Zvonimir Habijan i zapovjednik VZO Marko Barić, koji su svi redom potvrdili da su vatrogasci ovom vježbom pokazali zavidne vještine i spremnost za spašavanje ljudskih života i imovine u svim uvjetima.

Predsjednik DVD-a Torčec Damir Mikulec primio je ključeve novog vatrogasnog kombi vozila od načelnika Općine Petra Dombaja. Kombi je kupljen putem leasinga, a Općina je odobrila jedan dio financijskih sredstava za nabavu istog.

U znak zahvalnosti članovi DVD-a Torčec darivali su Općinu Drnje i kuma vozila Gorana Matijašića zahvalnicama i kipovima Sv. Florijana.

Kombi je posvetio župnik Župe ‘Rođenja Blažene Djevice Marije’ Drnje, vlč. Mario Kaniški.

Nakon vježbe i preuzimanja kombija, održan je domjenak u Društvenom domu za sve učesnike vježbe, koji su pripremili članovi i članice DVD-a Torčec.

Stoljetna tradicija paljenja krijesa u Torčecu nije izostala ni ove godine, te su članovi DVD-a Torčec pred mnogobrojnim mještanima i gostima zapalili ogroman krijes.

Izvjestitelj
VZ Koprivničko-križevačke županije
Krešimir Juratović

zatvori