Subota, 27. travnja 2024.

Darko Pero Pernjak i Željka Lovrenčić predstavili trojezičnu knjigu ‘Šapat Drave’ u Bukureštu

U okviru međunarodne suradnje Društva hrvatskih književnika, članica Upravnog odbora dr. sc. Željka Lovrenčić i predsjednik Podravsko-prigorskog ogranka DHK-a Darko Pero Pernjak, od 24. do 28. lipnja 2019. boravili su u Bukureštu gdje su predstavili trojezičnu knjigu ‘Šapat Drave/El Murmullo de Drava/Murmurul Dravei’.

Radi se o panorami suvremenoga podravskog pjesništva u koju su uključeni ponajbolji podravski pjesnici – Enerika Bijač, Milan Frčko, Ivan Golub, Marko Gregur, Božica Jelušić, Maja Kušenić Gjerek, Darko Pero Pernjak, Božidar Prosenjak i Zdravko Seleš. Knjigu je priredila Željka Lovrenčić koja je napisala i predgovor te prevela po pet pjesama spomenutih autora na španjolski. Rumunjski prijevod potpisuje Monica Dragomirescu, a urednik knjige je novinar i pjesnik Daniel Dragomirescu. Objavljena je u Biblioteci Universalis međunarodnog časopisa Horizont Literar Contemporan koji sa suradnicima također uređuje Dragomirescu.

Predstavljanje je održano u Nacionalnom muzeju rumunjske književnosti 26. lipnja. Publika je bila vrlo zainteresirana za hrvatsku književnost te je nakon završene promocije vrlo brzo nestalo knjiga. Ionela Mengher, urednica Radio Romanie International ponudila je predstaviti knjigu svojim slušateljima, a predavačica Hrvatskoga jezika na Universitatea din Bucuresti dr. Maria Latchici ponudila je suradnju na izradi budućih knjiga prijevoda. Naši su se književnici susreli i s lektoricom hrvatskog jezika pri istom sveučilištu, profesoricom Vesnom Podgorac te posjetiti Nacionalnu knjižnicu. Samom nastupu pridružila se poznata škotska pjesnikinja Morellie Smith s pjesmom koju je napisala za jednog kratkog boravka u Zagrebu. Predstavljanju je nazočila i savjetnica pri Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Rumunjskoj Dinka Franulić.

Za Bukurešt kažu da je “Pariz Istoka”, a naša delegacija nakon cjelotjednog boravka može potvrditi da to nije samo u urbanističkom već i u kulturnom smislu. To je grad u kojem se puno polaže na obrazovanje i kulturu, između ostalog obiluje knjižarama, a knjige su cijenama vrlo pristupačne. Željka i Darko drže da bi predstavljanje panorame podravskog pjesništva mogao biti početak jednog velikog prijateljstva s Bukureštom i rumunjskom kulturom.

zatvori