Petak, 26. travnja 2024.

ZAVRŠILI IX. DANI IVANA VITEZA TRNSKOG Morana Brljak dobitnica je ovogodišnje književne nagrade

Morana Brljak dobitnica je ovogodišnje književne nagrade Ivan vitez Trnski. Za neobjavljeno djelo autora u dobi do 35 godina, nagradu dodjeljuje Podravsko-prigorski ogranak Društva hrvatskih književnika.

Mlada umjetnica nagradu je dobila za rukopis zbirke poezije “Neartikulirane misli”. Rukopis će biti tiskan te će knjiga biti javnosti predstavljena za godinu dana na sljedećim Danima Ivana viteza Trnskog.

Nagradu dobitnici Morani Brljak uručio je predsjednik ovdašnjeg ogranka Društva hrvatskih književnika Darko Pero Pernjak na svečanosti sinoć održanoj u Novigradu Podravskom. Naime, glavnina manifestacije se i održava upravo u Novigradu, podravskom mjestu iz kojega su preci Ivana viteza Trnskog kojega pamtimo kao prvog predsjednika Društva hrvatskih književnika. Bio je književnik i prevoditelj te kulturni, društveni i politički djelatnik svoga vremena.

FOTO: Tomislav Ivanović

Recimo i da je ovogodišnja manifestacija posebna jer je održana uz dvjestotu obljetnicu rođenja ovog hrvatskog velikana.

A na sam 200. rođendan Ivana Trnskog  članovi Književno-medijskoga kutka novigradskog KUD-a “Ivan vitez Trnski” u sklopu IX. Dana Ivana viteza Trnskog upriličili su jezičnu radionicu posvećenu novogradskoj kajkavštini.

FOTO: Tomislav Ivanović

Radionicu je održala profesorica Katarina Franjo koja je, osim o novogradskim rečima, progovorila i o trnskizmima u hrvatskom jeziku, te jezičnim baštinicima Đuri Rašanu i Stjepanu Dolencu i njihovom doprinosu razvoju novogradskog kaja. Najavila je promociju knjige povodom Dana općine Novigrad Podravski unutar koje će se pojaviti odabrane novogradske pesme i reči. Novogradske riječi i njihova značenja će u nastavku mjeseca objašnjavati i učenici u OŠ “Prof. Blaž Mađer”, a sve ovo je – kaže Katarina Franjo, dobar putokaz i priprema za objavljivanje velikog Novogradskog rečnika najavljenog za iduću godinu.

FOTO: Tomislav Ivanović
FOTO: Tomislav Ivanović
zatvori