Petak, 17. svibnja 2024.

VODOSTAJI U PORASTU Kiša je napunila potoke, a prognostičari najavljuju još oborina

Uz jak vjetar koji je lomio stabla i uzrokovao poteškoće u prometu i opskrbi električnom energijom, dodatne probleme idućih sati i dana stvorit će velika količina kiše.

Potok Koprivnica, odnosno Bistra Koprivnička, u naglom je porastu. U 3 sata u noći vodostaj mu je bio +32 centimetra, da bi do 12 sati narastao do već +150 centimetara. Raste brzinom većom od 35 centimetara po satu. Nabujali su i drugi potoci u Podravini i Prigorju, a sjevernije, u slivu Bednje, vatrogasci su već u pripravnosti zbog mogućih izlijevanja.

U Reki, uzvodno od Koprivnice, nekim su mještanima već poplavljeni vrtovi, a prognostičari najavljuju još značajnu količinu oborina danas do kraja dana te sutra, pa još i u srijedu. Od početka djelovanja ove ciklone pa do danas u 8 ujutro u Koprivnici je prema Državnom hidrometeorološkom zavodu palo 16 litara kiše po kvadratnom metru, a prognostički modeli ukazuju na to da bi do srijede i prestanka kiše moglo pasti još 30 do 50 litara oborina – možda i više.

NOVO 13:07 Rast vodostaja potoka Koprivnica se usporio. U 13 sati je na +167 centimetara, 17 više nego sat vremena ranije.

NOVO 14:06 Voda se izlijeva na cestu kod Prkosa, između Rasinje i Velikog Poganca, na mjestu gdje se potok Medenjak ulijeva u Gliboki.

NOVO 16:27 Porast vodostaja potoka Koprivnica je usporen i trenutno iznosi svega 1 cm po satu. Stanje u 16:00 je +185 centimetara i nema neposredne opasnosti od izlijevanja.

NOVO 21:30 Vodostaj potoka Koprivnica od 17 sati je u stagnaciji, a u posljednjih sat vremena i u laganom padu.

Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.
Reka. Foto: Ariela Kolar.
Reka. Foto: Ariela Kolar.
zatvori