Srijeda, 1. svibnja 2024.

VIROVSKA PRKAČIJADA Velika plasnica s više od 3000 kolača za Guinnessa, vatrogasci će kolače posipati šećerom

Manifestacija će se održati pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović

Međunarodni festival izvornih kolača ‘Virovska prkačijada’ ovoga će vikenda biti održan po četvrti puta.

Festival se organizira pod pokroviteljstvom Koprivničke-križevačke županije, ali i pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

Iako se radi o vrlo mladoj manifestaciji, već je sada zauzela važno mjesto u rasporedu i programu turističkih događanja u našoj županiji, istaknuo je župan Darko Koren, nadodavši:

– To je jedan brend s kojim jedna općina, ali i županija izlazi na malo širu scenu. Prkačijada je zapravo primjer kako se iz ničega može napraviti jedan projekt koji promovira ovaj prostor i vrijeme i ljude.

Posebnost ove manifestacije je ta da se nešto slično ne organizira nigdje drugdje, ne samo u  Hrvatskoj, već ni u Europi, istaknuo je načelnik Virja Mirko Perok:

– Željeli smo da naš kraj, pogotovo općina Virje koja ima bogatu povijesnu i kulturnu tradiciju, u proljetnim danima pridonese kroz neku manifestaciju našem turizmu. Prepoznali smo priču naših starih domaćih kolača prkača kakve su naše mame i bake pripremale za božićne i uskrsne blagdane. Tu smo priču iskoristili za, možemo reći, prvi europski festival tradicionalnih kolača.

U pripremi je cijeli program koji je raspoređen u dva dana, a što nas ukratko čeka rekao je Dražen Đurišević, predsjednik organizacijskog stručnog povjerenstva, inače i potpredsjednik Hrvatskog kuharskog saveza:

– U ovu manifestaciju želimo uključiti cijelo selo. Bit će postavljeni stolovi s nazivima ulica na kojima će svaka žena iz svoje ulice biti za svojim stolom. Na kraju ćemo imati jedan zajednički veliki stol gdje ćemo postaviti veliku plasnicu od prkača. Na kraju kao mali show vatrogasci će doći sa svojom platformom te će prkače posipati štaub šećerom.

U planu su različite igre i natjecanja, a glavni dio vezan je uz degustaciju izvornih kolača. Velikom plasnicom s više od 3000 kolača planira se postaviti Guinnessov rekord.

Ovogodišnja Virovska prkačijada održava se u petak i subotu, 10. i 11. svibnja.

zatvori