Petak, 24. svibnja 2024.

USUSRET DANIMA TRAVNJAKA Sobota: Naša županija vodeći je isporučitelj kravljeg mlijeka u Hrvatskoj

23. po redu Dani travnjaka Koprivničko-križevačke županije održat će se ovog vikenda na koprivničkom sajmištu

Koprivničko sajmište ovog će vikenda 23. godinu za redom biti mjesto održavanja županijske manifestacije Dani travnjaka.

Manifestacija će početi sutra navečer stručnim predavanjima u sjedištu Županijske gospodarske komore. Tradicionalno, glavnina programa bit će održana u subotu i nedjelju. Bit će to prigoda da se proglase najbolji proizvođači Podravine i Prigorja, najavio je predsjednik Organizacijskog odbora, zamjenik župana Darko Sobota:

– Novina će biti u nagrađivanju. Uz najbolje proizvođače kravljeg i kozjeg mlijeka, najperspektivnijih mladih proizvođača mlijeka i mesa s područja Koprivnice, Đurđevca i Križevaca, ove ćemo godine prvi puta nagraditi i najbolje proizvođače silaže. Tako ćemo istaći važnost silaže u kvalitetnoj prehrani stoke. A najbolje smo izabrali na temelju podataka koje smo dobili od nadležnih tijela, odnosno od državnih institucija.

Foto: Koprivničko-križevačka županija.

Prema riječim dožupana odgovornog za gospodarstvo, naša županija spada u sam vrh Hrvatske kad je riječ o govedarstvu i proizvodnji mlijeka:

– S 1419 isporučitelja, što je gotovo 23%, naša županija je na vodećem mjestu isporučitelja kravljeg mlijeka u Hrvatskoj. S udjelom od 12,7% na četvrtom smo mjestu u kategoriji ukupno isporučenog mlijeka u mljekare. Na prvom smo mjestu i u kategoriji poljoprivrednih gospodarstava koja se bave govedarstvom: 12,2% u Hrvatskoj. Po broju goveda naša županija zauzima visoko treće mjesto s udjelom 14% ukupnog broja goveda u Hrvatskoj.

Dožupan Sobota je uvjeren da je i manifestacija Dani travnjaka pridonijela ovako dobrim rezultatima. Recimo i da je u našo županiji trenutno registrirano oko 12.000 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Njih 3.300 spada u kategoriju komercijalnih, što znači da njihovi nositelji žive isključivo od poljoprivredne djelatnosti. No i taj je broj, u odnosu na 2007., smanjen za dvije tisuće. Osim količine, primijećena je i promjena strukture – više je velikih poljoprivrednih gospodarstava dok mali pomalo nestaju s gospodarske scene.

Program ovogodišnjih Dana travnjaka pogledajte ovdje.

Foto: Koprivničko-križevačka županija.
zatvori