Petak, 11. listopada 2024.

Ustavni sud odbio Šemperov prijedlog, pravdu će tražiti u Strasbourgu

Uz obrazloženje da nije pravodoban, Ustavni sud Republike Hrvatske odbio je prijedlog Željka Šempera za ocjenu ustavnosti Zakona o mirovinskom osiguranju.

Ovaj Koprivničanac aktivan u Hrvatskoj stranci umirovljenika krajem prošle godine ponovno je pitanje, kako kaže, pokradenih mirovina poslao na Ustavni sud. Šemper tvrdi da su prilikom izračuna prve aktualne vrijednosti mirovine prije 20 godina oštećene čak 823 tisuće umirovljenika. Riječ je o svima koji su u mirovinu otišli od 1. siječnja 1999. godine.

No, Ustavni sud nije pozitivno odgovorio na Šemperovu inicijativu pa će on, kako je rekao u emisiji Drava info, za obespravljene hrvatske umirovljenike pravdu tražiti izvan granica Hrvatske:

– Kad sam već iscrpio sve pravosudne mogućnosti u Hrvatskoj, imam pravo ići i do Strasbourga.
– Planirate li to?
– Ja sam sad u fazi izrade… Moram preispitati sve formalnosti, popuniti obrasce kako bi i sudu u Strasbourgu bilo jasno o čemu se radi. Nisam sretan što praktički ispada da tužim svoju državu. Međutim, žalosno je da je ta država od 1999. godine do danas oštetila oko 840.000 novih umirovljenika za 23 milijarde kuna. Ta se šteta prenosi i na sve buduće umirovljenike.

Umirovljenički aktivist iz Koprivnice ne dvoji da će na kraju ipak polučiti uspjeh:

– Mislim da je Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu institucija u koju možemo imati povjerenje jer iza njih stoji dosta važnih i pravednih odluka.

Šemper je pojasnio da bi, u slučaju da je Ustavni sud prihvatio njegov prijedlog, država građanima umirovljenima od početka 1999. godine morala povećati mirovine za 10,05%. Umjesto toga, na snazi i dalje ostaje, kako kaže, krivo izračunata prva aktualna vrijednost mirovine: svojevrsna vrijednost boda na temelju koje se izračunava konkretna mirovina.

Osim aktualne vrijednosti mirovine, Šemper ističe još dva ključna problema: povećanje obračunskog razdoblja s deset najboljih godina na cijeli radni vijek te trostruko veću i doživotnu penalizaciju prijevremenih mirovina.

Slušaj uživo
zatvori