Utorak, 16. travnja 2024.

REAKCIJE NA REZULTATE IZBORA: SDP je iznimno zadovoljan, HDZ je očekivao više, Bandić drugi u Đurđevcu

Hrvatska je jučer izabrala svoje predstavnike u Europskom parlamentu. Po četvero zastupnika izabrano je s lista HDZ-a i SDP-a te po jedan iz redova Hrvatskih suverenista, Mislava Kolakušića, Živog zida i Amsterdamske koalicije.

U Koprivničko-križevačkoj županiji na izbore je izašlo 26,51% od 24.704 birača. Najviše glasova dali su listi SDP-a: 26,24%. HDZ je drugi s 22,67% dobivenih glasova. Na trećem mjestu je najveće iznenađenje izbora – Mislav Kolakušić sa 7,19% dobivenih glasova. U našoj županiji izborni prag su još prošli Živi zid i Hrast – pokret za uspješnu Hrvatsku. Tik do praga bila je Marijana Petir, dok je Amsterdamska koalicija dobila 3,83% glasova.

SDP je pobijedio u sva tri podravsko-prigorska grada, s tim da su u Koprivnici socijaldemokrati dobili dvostruko više glasova – 34,28% – od HDZ-a koji je na drugom mjestu sa 16,98%. Tim su rezultatom više nego zadovoljni, kako je Radio Dravi rekao predsjednik koprivničkog SDP-a Tomislav Golubić:

– Drago mi je da su građani Koprivnice prepoznali SDP-ovu listu kao najbolju na ovim izborima za EU parlament. Drago mi je da rezultat pokazuje da je SDP u Koprivnici najjača politička opcija. To dokazuje rezultat jučerašnjih izbora – u odnosu na drugu političku opciju dobili smo više nego duplo glasova. Također mi je drago reći i da je broj glasova u odnosu na prije pet godina povećan. Tako da imamo svako pravo reći da je gradska organizacija SDP-a Koprivnica bila i ostala jedna od najjačih SDP-ovih organizacija u Republici Hrvatskoj.

Foto: Marko Horvat / SDP.

S druge strane, predsjednik koprivničkog HDZ-a Goran Kovačić priznaje da nisu u potpunosti zadovoljni rezultatima premda su po snazi druga stranka u gradu, ali i upozorava na to da ni SDP-ov rezultat nije tako sjajan:

– Premda je SDP dobio duplo više glasova od nas, vjerujem da im je to najlošiji rezultat koji su dosad ostvarili. Dobili su najmanje glasova jer su se glasovi zbog velikog broja lista raspršili.

Goran Kovačić. Snimio Marko Posavec.

SDP može biti zadovoljan rezultatima koje je postigao jučer u Podravini i Prigorju, rekao je za emisiju Drava info u programu Radio Drave predsjednik podravsko-prigorskog SDP-a Mladen Kešer te dodao:

– Narod je jučer pokazao da ga se ne može varati. A rezultati koje smo postigli u Koprivnici pokazuju da Koprivnica jest i da će ostati SDP-ov grad. To je dobar pokazatelj da će u narednom razdoblju SDP preuzeti odgovornost za vođenje cijele županije.

Snimio Marko Posavec.

S tim se, međutim, ne slažu u HDZ-u. Premda su jučer ostvarili lošiji rezultat od vječitog rivala, uvjereni su da će ponovno zadobiti povjerenje građana, rekao je predsjednik podravsko-prigorskog HDZ-a, dožupan Darko Sobota:

– Ipak smo očekivali da ćemo dobiti najviše glasova, no moram čestitati SDP-u na pobjedi. Predstoji nam analizirati rezultate, tako ćemo znati gdje smo imali propuste, a gdje smo ostvarili željene rezultate. Na nacionalnom nivou ovo je Pirova pobjeda, no u našoj županiji moram priznati da smo očekivali više. Vjerujem da će uslijediti kvalitetne odluke koje će našoj stranci dati za pravo da se osjećamo najjačima na ovom prostoru.

Darko Sobota. Snimio Marko Posavec.

U Podravini i Prigorju s posebnim se zanimanjem pratilo kakav će rezultat postići Milan Bandić. On je od podravsko-prigorskih gradova značajniji rezultat ostvario samo u Đurđevcu. S 19,1% glasova Bandićeva lista je druga iza SDP-a za kojim zaostaje više od 9%. HDZ je u Đurđevcu treći s 14%. Od općina, Bandićeva je lista prag prešla u Drnju, Novigradu Podravskom, Peterancu, Hlebinama i Molvama.

Inače, Bandić se uoči izbora u Koprivnici susreo s članovima romske udruge “Korak po korak”, a neslužbene informacije govore da priprema predsjednika te udruge Franju Horvata za saborskog zastupnika romske nacionalne manjine jer Veljko Kajtazi navodno više ne uživa njegovo povjerenje.

zatvori