Utorak, 30. travnja 2024.

PRVI PUT NA NAŠIM PROSTORIMA Sajam vatrogasne i opreme za zaštitu i spašavanje održat će se u koprivničkom Kampusu krajem ovog mjeseca

Prvi Sajam vatrogasne i opreme za zaštitu i spašavanje održat će se u subotu, 25. svibnja, na prostoru Kampusa u Koprivnici. Riječ je o jedinstvenoj manifestaciji na ovim prostorima koju po prvi puta organiziraju Grad Koprivnica, koprivnički Kampus i Vatrogasna zajednica grada Koprivnice, a suorganizira Hrvatska vatrogasna zajednica.

– Ideja je rođena prošle godine kada je delegacija Vatrogasne zajednice grada Koprivnice obišla jedan takav sličan sajam u Ljubljani. S obzirom na to da imamo prostor, snage, volje i želje da nešto takvo napravimo po prvi puta u Koprivnici, zapravo i na širem prostoru Hrvatske jer jedino u Zagrebu postoji sličan sajam, ideja je pala na plodno tlo – rekao nam je jedan od organizatora, predsjednik Vatrogasne zajednice grada Koprivnice Ivan Golubić.

Na Sajmu će osim opreme biti predstavljeni i noviteti, ponajprije u području proizvoda za zaštitu i spašavanje.

– Dvije teme će po prvi puta biti predstavljene na ovim prostorima u ovakvom smislu. To je rezanje metala i betona te uređaj za nadzor stanja vozila. To su patentirane stvari koji su proizveli naši ljudi, a nikad na ovakav način nisu predstavljene široj javnosti. Vjerujem da će sajam biti vrlo, vrlo zanimljiv – najavio je Golubić.

Otvorenje sajma planirano je za 10 sati. Tijekom prijepodneva održat će se nekoliko predavanja dok su poslijepodnevni sati rezervirani za praktične prezentacije.

Djelatnici Javne vatrogasne postrojbe grada Čakovca od 10:30 sati prezentirat će ronilačku opremu, dok će u 11 sati Zoran Laslavić iz Hrvatske vatrogasne zajednice predstaviti ulogu potražnih pasa u vatrogastvu. Od 11:30 sati Josip Stanek iz Varaždina objasnit će postupak rezanja metala i bušenja betona, a u 12 sati Goran Pauška iz Bjelovara nadzor stanja vozila. Za kraj će meteorologinja Višnja Vučetić objasniti koja je uloga meteorologije u službi vatrogastva.

– Ovo su vrlo zanimljive i poučne teme koje svakodnevno nigdje ne možete čuti niti vidjeti – govori Golubić.

Od 14 sati na prostoru koprivničkog Kampusa započet će praktične prezentacije. Tako će posjetitelji moći vidjeti na koji način funkcionira aparat za rezanje metala i bušenje betona. Prezentaciju alata Lukas i gašenje sredstvom F-500 prikazat će djelatnici Javne vatrogasne postrojbe grada Koprivnice. Na vanjskom dijelu Kampusa predstavit će se i Zoran Laslavić s potražnim psima.

– Predvidjeli smo da će sajam trajati do otprilike 18 sati. Vjerujemo da će interes biti velik, puno ljudi očekujemo s područja sjeverozapadne, središnje i istočne Hrvatske. Očekujemo da će preko tisuću vatrogasaca obići sajam – najavljuje Golubić.

Iako se Sajam vatrogasne i opreme za zaštitu i spašavanje ove godine održava po prvi puta, u Vatrogasnoj zajednici grada Koprivnice su optimistični i vjeruju da će pronaći svoje posjetitelje. – Želja nam je da svake dvije godine organiziramo ovaj sajam i da on postane i ostane tradicija – zaključio je Golubić.

zatvori