Četvrtak, 3. listopada 2024.

PROLJEĆE NA ČEKANJU Stižu kiše svibanjske i novo zahlađenje

Sunce i toplina neće dugo potrajati, prognoze najavljuju da ulazimo u nestabilno i svježije razdoblje

Nakon niza nestabilnih i kišnih dana, srijeda nam je napokon donijela sunce i temperature primjerenije mjesecu u kojem se nalazimo. No, sinoptičari nam već za nekoliko dana najavljuju novo pogoršanje vremena – gotovo pa reprizu prošle nedjelje.

Mraza u utorak nije bilo, no rano jutros temperatura se prema mjerenjima dviju koprivničkih automatskih meteoroloških postaja (Ivanščak i Herešin) spustila na samo jedan stupanj iznad nule, mjereno na dva metra visine. Pri tlu je zasigurno bilo hladnije pa je ponegdje bilo i slaboga mraza, no prema zasad dostupnim informacijama čini se da nije bilo većih šteta.

U proteklim je danima palo i dosta oborina: koprivničko je područje od početka mjeseca natopilo oko 50 litara kiše po kvadratnom metru.

Što nas čeka dalje? Nova kiša stiže nam već u četvrtak. Nešto oborina moguće je već tijekom noći i jutra, no glavninu očekujemo u poslijepodnevim satima kada će ponegdje biti i grmljavinskih pljuskova. Bit će i svježije uz temperaturu od oko 13 stupnjeva. Potkraj dana će se postupno razvedriti sa zapada.

U petak ujutro moguća je magla. Danju će biti većinom sunčano, no poslijepodne su mogući lokalni pljuskovi. Bit će i toplije uz najvišu dnevnu temperaturu do nekih 20 stupnjeva.

Subota će biti oblačnija, ali i dalje topla. Poslijepodne je tu i tamo moguć kakav pljusak, no kako će dan odmicati kraju tako će se vrijeme postupno pogoršavati. Prema večernjim i noćnim satima bit će sve veća mogućnost obilnijih pljuskova uz grmljavinu, pri čemu mjestimice može biti i nevremena.

U nedjelju nas čeka oblačno, vjetrovito i osjetno hladnije vrijeme, pogotovo prema kraju dana. Padat će kiša i puhat će sjeverni vjetar, a još može biti i malo grmljavine. Čini se da neće baš biti tako hladno kao prošle nedjelje, ali neće baš biti ni ugodno, osobito s obzirom na jak sjeverac.

U znaku kišovitog, vjetrovitog i prohladnog vremena proteći će i početak sljedećeg tjedna. Zasad nema naznaka dugotrajnije stabilizacije. Vrijedi spomenuti i da će, zbog veće količine oborina, ponegdje biti mogući problemi s viškom vode.


Napomena: ovo je neslužbena prognoza i koristite ju na vlastitu odgovornost. Službenu prognozu možete u svakom trenutku pronaći na internetskim stranicama Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Slušaj uživo
zatvori