Srijeda, 26. lipnja 2024.

PROJEKT LANČANA REAKCIJA Polaznici Dječjeg vrtića Tratinčica krenuli s upoznavanjem sa zakonima fizike

Predstavljeni su prvi rezultati projekta ‘Lančana reakcija’ u objektu Loptica Dječjeg vrtića Tratinčica.

Jučer su tako roditeljima prikazani eksperimenti koji su rađeni s djecom pri upoznavanju sa zakonitostima fizike. Proučavao se elektricitet, koji je povezan s munjama te su se proveli eksperimenti s balonima, štapom protrljanim vunom i limenkama, štapom se pomicala i aluminijska folija unutar staklenke te kuglice obložene aluminijskom folijom ispod ploče.

Ispitivalo se kako pritisak zraka utječe na predmete oko sebe te se proveo eksperiment s bocom omekšivača i čepom kojim se gađaju plastične čaše. Roditelji su mogli vidjeti i tobogane od drvene podloge i čavlića te labirinte u kutiji kojima su se ispitivale kosine.

Dječji vrtić Tratinčica u suradnji s Pučkim učilištem Koprivnica u ovom projektu sudjeluje s ciljem povezivanja ustanova za obrazovanje odraslih i vrtića za ojačavanje multigeneracijske suradnje te razmjene ideja, praksi i metoda za implementaciju lančanog pokusa u vrtićima.

Podsjetimo, u projektu sudjeluje osam ustanova – vrtića i ustanova za obrazovanje odraslih – iz Italije, Slovenije, Poljske i Hrvatske. Projekt je započeo 1. listopada prošle, a traje do 30. rujna sljedeće godine.

Nositelj projekta je Ljudska univerza Jesenice iz Slovenije u okviru Erasmus+ KA2 programa. U projektu sudjeluju, osim djelatnika Učilišta i DV Tratinčica i seniori volonteri te djedovi i roditelji djece iz vrtića koji su ovom projektu dali nemjerljiv doprinos: Božidar Lukčin, Stanko Ivančić, Predrag Grobenski, Željko Jurenec, Branko Kovačić, a uključio se i Damir Jagušić.

zatvori