Nedjelja, 6. listopada 2024.

UPOZNAJTE MIRKA RECIKLIRKA Mališani uz simpatičnog izvanzemaljca uče o pametnom odvajanju otpada

Grad Koprivnica i ove se godine aktivno uključio u obilježavanje Dana zaštite prirode u Republici Hrvatskoj i to projektom ‘Otpad pametno odvoji – dobre navike usvoji!’.

Osim Grada Koprivnice, projekt provode općine Drnje, Đelekovec, Hlebine, Koprivnički Bregi, Koprivnički Ivanec, Legrad, Novigrad Podravski, Rasinja i Sokolovac.

Edukacijama i radionicama nastoji se podići svijest građana i stanovnika okolnih mjesta o važnosti održivog gospodarenja otpadom. Sudjelovanjem u projektu kod djece se postiže dodatan učinak važnosti i odgovornosti prema okolišu, a predstavljena je i njegova maskota: Mirko Reciklirko.

– Kako je tema gospodarenja otpadom goruća tema, Grad Koprivnica s devet općina uz podršku Komunalca provodi ovaj projekt s ciljem kako bi prenio snažnu i pozitivnu poruku kako svatko od nas samo malim zaokretom u razmišljanju može doprinijeti smanjenju nastanka otpada – rekla je voditeljica projekta Iva Svirčić Borštnar.

Iva Svirčić Borštnar
Iva Svirčić Borštnar

U projekt su se uključile brojne škole i vrtići čiji su se mališani danas prijepodne na Zrinskom trgu natjecali u zabavnim eko-kvizovima i štafetnim utrkama odvajanja otpada. Sudjelovalo je 180-ero djece iz vrtića Tratinčica, Igra i Smiješak, osnovnih škola Braća Radić, A. N. Gostovinski, Đuro Ester te iz COOR-a Podravsko sunce.

Sličan program održat će se i od 13 sati u dvorištu OŠ Mihovila Pavleka Miškine u Đelekovcu, a u njemu će sudjelovati vrtićarci iz Đelekovca i Drnja te učenici đelekovečke škole.

Ukupna vrijednost projekta je 1.141.160,22 kune, od čega je 832.488,20 kuna sufinancirano iz Kohezijskog fonda Europske unije.

Snimio Krešo Puklavec
Snimio Krešo Puklavec
Slušaj uživo
zatvori