Petak, 26. travnja 2024.

OPĆINA LEGRAD ‘Trenutno provodimo 11 EU projekata, a prođu li nam tri upravo prijavljena svi će naši zaposlenici dobivati plaću iz Europske unije’

Općina Legrad jedina je općina u Koprivničko-križevačkoj županiji koja je dosad dobila sredstva iz prekogranične suradnje, i to dva puta

Općina Legrad zajedno je sa svojim partnerima prijavila projekte na drugi po redu natječaj INTERREG V-A u okviru Programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020.

Riječ je o projektima koji će značajno obogatiti turističku infrastrukturu, rekao je načelnik Ivan Sabolić:

– Mi smo prijavili tri projekta: dva koja smo kreirali i pripremili u suradnji s PORA-om, Razvojnom agencijom Koprivničko-križevačke županije i treći s partnerima iz Europske grupacije za teritorijalnu suradnju Regije Mura.

– Radi se o povezivanju naših vodenih turističkih atrakcija vezanih uz rijeke Muru i Dravu te uz jezero Šoderica. Oni zasigurno spadaju među veće turističke potencijale Koprivničko-križevačke županije – pojasnio je načelnik Sabolić.

Projektom Playful Water Legrađani planiraju izgraditi dječje vodeno igralište na Šoderici i nabaviti mobilne saune koje bi omogućile produljenje turističke sezone i na zimske mjesece. U ovom projektu Općina Legrad je vodeći partner. Ostali partneri su Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije i Općina Drnje s hrvatske strane te mađarski grad Zalakaros, također poznat po vodenom turizmu.

Ivan Sabolić. Snimio Marko Posavec.

– Mislim da smo stoga reprezentativni partneri i da ovaj projekt ima šanse proći – ocijenio je legradski načelnik.

Vrijednost ovog projekta dosegla je 1.260.000 eura, od kojih 400 tisuća otpada na samu Općinu Legrad.

Drugi je projekt Legrad Ortilos Ecotour CBC koji su Legrađani s bratskom općinom Ortilos i NIF (Nemzeti Infrastruktura) iz Mađarske već prijavili u prošlom krugu natječaja. Radi se o izgradnji biciklističkih staza odnosno obnovi cesta od mjesta Legrad do ušća Mure u Dravu. Isto je planirano i s druge strane rijeke – Ortilos i NIF bi sproveli biciklističku infrastrukturu također do ušća Mure čime bi bratske općine tu lokaciju spojile u zajedničku turističku atrakciju.

Vrijednost ovog projekta je 1.640.000 eura, od kojih bi Legrad koristio 421.000 eura.

Treći projekt je nastavak projekta Two Rivers, One Goal u kojem je na Halasz Csardi postavljeno pristanište za čamce, kanue i kajake. Stoga je novi projekt nazvan Two Rivers, One Goal II, gdje je mađarski partner Europska grupacija za teritorijalnu suradnju Regije Mura, a hrvatski partneri su općine Goričan i Donji Vidovec iz Međimurske županije i Legrad iz Koprivničko-križevačke županije. U legradskom djelu projekta zamišljena je nabava dva solarna čamca za prijevoz posjetitelja, edukacija turističkih pratitelja i postavljanje opreme za bicikliste (setovi za popravak, roštilji, klupe i stolovi). Ukupna vrijednost projekata je malo više od 800.000 eura, a na Općinu Legrad otpada oko 100.000 eura.

U Legradu s nestrpljenjem očekuju rezultate koji su najavljeni za kraj godine. A obzirom na dosadašnja iskustva, ne dvoje da će biti uspješni, kaže načelnik Sabolić:

– Općina Legrad jedina je općina u Koprivničko-križevačkoj županiji koja je dosad dobila sredstva iz prekogranične suradnje, i to dva puta. Jedan je projekt bio izgradnja biciklističkih staza u samom mjestu Legrad. Drugi je bio projekt postavljanja pristaništa i razvoj vodenog turizma na rijeci Dravi.

Osim što bi ovom EU potporom obogatili turističku infrastrukturu i tako stvorili preduvjete za razvoj turizma, u Legradu bi ovim projektima ostvarili dodatne benefite, istakao je načelnik Sabolić:

– Dobiju li zeleno svjetlo za realizaciju, ovi bi projekti osigurali plaće za sve naše zaposlenike. Znači, zaposlenici Općine Legrad svoje bi plaće tako dobili iz Europske unije – zaključio je legradski načelnik dodavši da u toj općini trenutno realiziraju čak 11 EU projekata.

EU projekti velika su prilika malim općinama za investiranja, poručio je načelnik Ivan Sabolić zahvalivši ujedno i županijskoj Razvojnoj agenciji PORA-i. Bez angažmana zaposlenih u PORA-i i Županiji, kaže Sabolić, općine s ovako malim administrativnim kapacitetima ne bi mogle realizirati ovakve projekte.

Foto: Općina Legrad
Foto: Općina Legrad
zatvori