Četvrtak, 3. listopada 2024.

NOVO LICE BOLNICE Projekt dnevnih bolnica i energetska obnova napreduju prema planu, evo što se sve radi

Dvije godine nakon pokretanja, kapitalni projekt rekonstrukcije i dogradnje dnevnih bolnica u koprivničkoj Općoj bolnici ‘Dr. Tomislav Bardek’ zašao je u svoj najoperativniji dio.

Dosad se sve odvijalo prema planu, a nastavi li se tako, novouređeni prostori bit će na raspolaganju početkom iduće godine. Rekao je to novinarima ravnatelj koprivničke bolnice dr. Mato Devčić:

– Radovi su krenuli 5. travnja i bit će završeni do kraja studenoga ove godine. Puštanje u rad, odnosno funkcionalna aktivacija prostora bit će početkom 2020. godine kada će biti kompletirana oprema i namještaj za te rekonstruirane prostore.

Rekonstrukcijom i dogradnjom u koprivničkoj bolnici dobit će se više od 4000 kvadrata novouređenih funkcionalnih prostora. 1705 kvadrata dobit će se dogradnjom aneksa paviljona psihijatrije, neurologije i fizikalne medicine. Preostali kvadrati dobit će se rekonstrukcijom unutar centralne bolničke zgrade i interne:

– Za prostor pedijatrije na četvrtom katu bit će uređeno 700 kvadrata; za prostor ginekologije, po novom na trećem katu, 500 kvadrata; prostor interne medicine u dijelu prvog i drugog kata zgrade nove interne površine 400 kvadrata, te rekonstrukcija prostora kirurgije koja obuhvaća dvije operacijske dvorane, prostor jednodnevne kirurgije te zajedničke prostorije kirurgije na četvrtom katu bolnice u centralnoj bolničkoj zgradi ukupne površine 820 kvadrata – pobrojao je Devčić.

Usporedno s projektom dnevne bolnice, u koprivničkoj bolnici provode i projekte energetske obnove. Uz zgrade psihijatrije i neurologije te praonice rublja, energetska obnova će se, zahvaljujući odluci Ministarstva graditeljstva od 12. travnja, proširiti i na centralnu bolničku zgradu.

– Planiramo promjenu fasade i sve građevne stolarije; uvođenje centralne bolničke klimatizacije i ventilacije, dakle otklanjamo se od split sistema i klimatizacijskih uređaja i ventilacije. Također, bit će izmijenjena sva bolnička rasvjeta. Potom će svi prostori podvrgnuti radovima biti potpuno uređeni. Riječ je o vrlo zahtjevnom projektu – rekao je ravnatelj Devčić, zaključivši da će sve to omogućiti potpuno novo lice koprivničke bolnice.

Projekt energetske obnove centralne bolničke zgrade trebao bi biti dovršen u roku od dvije godine, koštat će 42 milijuna kuna, uz 25.230.759,25 kuna bespovratnih sredstava iz EU fondova.

Slušaj uživo
zatvori