Petak, 19. travnja 2024.

NAKON ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE Koren: Moj odnos s Lackovićem trajno je narušen, Lacković: Svaka naredna sjednica bit će sve neugodnija

Župan je poručio Lackoviću i "samuraju s Kalnika" da će jedino na Danima otvorenih vrata Županije vidjeti kako izgleda županova kancelarija iznutra

Premda je najvažniji rezultat sjednice Županijske skupštine održane u ponedjeljak rebalans kojim je županijski proračun povećan za dvadesetak milijuna kuna, sjednicu su obilježili dueli nezavisnog Željka Lackovića i župana Darka Korena.

Lacković je tijekom sjednice biranim političkim rječnikom spočitavao županu da ne radi u interesu grada Đurđevca, ali ni županije jer uopće nisu iskorištene prilike za osiguranje ponuđenog novca za projekte navodnjavanja. Također biranim rječnikom ponovno se obrecnuo i na ravnateljicu PORA-e – Razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije Melitu Birčić, istaknuvši da ne razumije njeno izvješće o Akcijskom planu naše županije.

Da je Lackovićevo ponašanje prema županu i njegovim suradnicima prevršilo svaku mjeru, župan Darko Koren rekao je jutros na pressici održanoj u Županijskoj upravi:

– Evidentno je da je odnos trajno narušen, povratak je nemoguć. Odnos gospodina Lackovića za nas je neprihvatljiv. Najveći razlog njegove frustracije i napada na mene osobno i na sve nas je poraz na izborima za župana 2017. godine.

Koren i Lacković u složnijim danima. Snimio Marko Posavec.

Dodavši da poštuje i svakome priznaje zasluge za postignute rezultate, župan Koren je uzvratio da ipak ne može dozvoliti da se blati i pljuje institucija kojoj je na čelu te ljudi koji odgovorno obnašaju svoje dužnosti: županovi zamjenici, pročelnici i ravnatelji županijskih ustanova.

– U politici se može ocjenjivati i kritizirati nečiji rad, ali se ne može prijeći razina komunikacije, a gospodin Lacković ju je prešao. Mislim da je njegov osnovni problem to što nije postao župan. Potom nije uspio skupiti većinu u Županijskoj skupštini. Onda nam se pridružio jer je, kako je rekao, htio biti u šatoru pobjednika. No, nije postao predsjednikom Skupštine. Pa nije uspio s referendumom oko Piškornice. Nije uspjela ni njegova ideja oko Ureda za graditeljstvo u Đurđevcu, a nije uspjela ni njegova ideja o Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode u Đurđevcu. Non-stop doživljava izgubljene utakmice – pobrojao je župan Koren te dodao:

– Lackoviću i “samuraju s Kalnika” (Mladenu Kešeru, op. ur.) mogu poručiti da ćemo organizirati Dane otvorenih vrata kako bi vidjeli kako izgleda županova kancelarija iznutra jer to na izborima neće uspjeti.

Sam Željko Lacković baš i nije uvjeren u takav scenarij. Za Dravu.info je rekao da će se nastaviti boriti za interese svoga kraja, za Đurđevac i županiju. A s koje pozicije – to će odlučiti kad za to dođe vrijeme. No, ambicija mu ne nedostaje:

– Smatram da politika mora biti u službi ljudi. Župan je očito nervozan jer sam ga pitao gdje će raditi kad više ne bude župan. Ja znam gdje je moje radno mjesto kad više ne budem u politici!

Lacković je svjestan da funkcija predsjednika nezavisnog kluba vijećnika ima težinu:

– Moja je dužnost i obaveza postavljati pitanja koja nisu uvijek ugodna ni županu, ni njegovim zamjenicima, ni pročelnicima, ni ravnateljima. Volimo reći da smo poljoprivredna županija, a nismo prijavili ni jedan hektar za navodnjavanje iako je ministar Tolušić rekao da će svi koji se prijave dobiti potreban novac.

Lacković smatra da Županija treba kreativnije i efikasnije rješavati probleme u zdravstvu, bez obzira na to je li riječ o pedijatriji koprivničke bolnice ili nedostatka liječnika, poput ginekologa na đurđevačkom području.

– Što dalje ovaj mandat odmiče, to će se više pokazivati županova nesposobnost da radi u interesu svih građana ove županije. To je primarno korištenje EU sredstava. U tome smo potpuno zakazali. PORA rezultate pojedinih općina i gradova prikazuje kao svoje, a župan je iz svog ureda maknuo odjel koji se treba baviti povlačenjem EU sredstava. Preselio ga je u financije. No tu se više ništa ni ne može promijeniti jer nemamo više vremena. Svaka naredna sjednica bit će sve neugodnija i za župana i za ljude koji vode županijske ustanove – zaključio je nezavisni Željko Lacković.

zatvori