Petak, 26. travnja 2024.

KOPRIVNICA ODLUČILA Iduća školska godina s četiri kraća odmora za učenike. Hoće li Županija prihvatiti isti model?

U Koprivnici će iduća školska godina biti organizirana po četvrtom modelu koji je ponudilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Odlučeno je to nakon koordinacije sa školskim ravnateljima koji su pak odradili konzultacije sa zaposlenicima i vijećima roditelja.

Riječ je o modelu s četiri kraća odmora za učenike, rekla je za Radio Dravu gradska pročelnica za društvene djelatnosti Ana Mlinarić:

Ana Mlinarić. Snimio Marko Posavec.

– Sukladno odluci, jesenski odmor za učenike bi počeo 30. i trajao do 31. listopada ove godine. Nastava bi počela 4. studenoga. Prvi dio zimskog odmora počinje 23. prosinca i traje do 3. siječnja. Nastava bi počela 7. siječnja. Drugi dio zimskog odmora počinje 24. a završava 28. veljače 2020. godine. Nastava bi prema Odluci počela 2. ožujka. Proljetni odmor za učenike počinje 9. travnja, završava 10. travnja 2020. Nastava slijedi od 14. travnja.

Na upit zašto je Koprivnica izabrala upravo tu ponuđenu varijantu školskih odmora, pročelnica Mlinarić je odgovorila da se o svim ponuđenim varijantama i trenutnom režimu odgovorno razgovaralo i odluka je donesena nakon pomnog promišljanja:

– Puno smo razgovarali i dvoumili smo se između treće i četvrte varijante. Ravnatelji su rekli da će odluku donijeti nakon sastanaka s nastavničkim i roditeljskim vijećima. Na razini svake škole, temeljem stručnih procjena i iskazanih želja roditelja odabrala se četvrta varijanta. Mi kao Grad poštivat ćemo odluke škola jer su se sve usuglasile. Stoga ne vidim razloga da Grad ne poštuje tu odluku.

I dok je Koprivnica već odlučila po kojem modelu će iduće školske godine biti organizirani školski praznici, za područje Koprivničko-križevačke županije ta odluka još nije donesena. No ipak, o toj su temi odgovorni u županijskoj upravi već razgovarali s ravnateljima srednjih i osnovnih škola kojima je Županija osnivač. Rekao je to Radio Dravi dožupan Ratimir Ljubić:

– Naše škole bi se trebale očitovati nakon konzultacija s nastavničkim vijećima, vijećima roditelja i vijećima učenika do kraja ovog tjedna. Idući tjedan organizirali bismo koordinaciju i sa sva tri naša grada koji su osnivači svojih osnovnih škola. Pokušat ćemo na području naše županije imati jedinstveni model kalendara za sljedeću školsku godinu, ako će to biti moguće. Od sredine idućeg tjedna sigurno ćemo znati koji ćemo model kalendara primjenjivati sljedeće školske godine u našoj županiji.

Većina školskih ravnatelja trenutno je i za jesenske i za proljetne praznike, kaže dožupan Ljubić te na pitanje hoće li nastava u podravsko-prigorskim školama biti organizirana po jedinstvenom modelu rekao:

– U školama kojima je Županija osnivač nastava mora biti jedinstveno organizirana. No gradovi Koprivnica, Križevci i Đurđevac, kao osnivači svojih osnovnih škola, imaju pravo primjenjivati svoj model. Stoga ćemo nastojati osnovati koordinaciju i dogovoriti da u cijeloj županiji primjenjujemo isti model.

Recimo još da će školska godina 2019./2020. početi 9. rujna ove i trajat će do 17. lipnja iduće godine.

zatvori