Utorak, 23. travnja 2024.

Koprivnički HDZ: Ovo što rade nezavisni na Podolicama je silovanje demokracije, ako to zakon dopušta predlažemo što kasnije izbore

Tri političke opcije ni iz šestog se pokušaja nisu uspjele dogovoriti pa sada nema druge nego ponovno na izbore

Ni treći pokušaj konstituiranja Vijeća mjesnog odbora Podolice nakon ponovljenih izbora nije uspio, a za to su, kako kažu iz koprivničkog HDZ-a, najviše ‘zaslužni’ nezavisni.

Na ponovljenim izborima koalicija okupljena oko HDZ-a osvojila je četiri, nezavisni su osvojili tri, a SDP-ova koalicija dva mandata. Te tri političke opcije ni iz šestog se pokušaja nisu uspjele dogovoriti o vođenju Vijeća mjesnog odbora pa se čini da sada nema druge nego ponovno na izbore.

HDZ je sa svoje strane učinio sve što je u njihovoj moći da do novih izbora ne dođe, istaknuo je nositelj HDZ-ove liste i kandidat za predsjednika Vijeća mjesnog odbora Željko Komes, no nezavisni su, kako kaže, odbijali bilo kakvu suradnju:

– Najbitnija stvar od svega toga je da ekipa s nezavisne liste nije bila spremna ni na kakav dogovor.

Snimio Marko Posavec.

HDZ je, kazao je Komes, kao relativni pobjednik izbora smatrao da bi predsjednik Vijeća trebao biti njihov kandidat, no kako bi spriječili ponavljanje izbora izašli su nezavisnima maksimalno u susret. Prihvatili su i sporazum o podjeli mandata koji je predložila lijeva koalicija i za koji kažu da je pošten. Nezavisni, kaže Komes, sporazum nisu prihvatili niti su dali svoj prijedlog:

– To je zaista nešto čudno i nerazumno. Mi smo im bili spremni ponuditi svašta, da mandate podijelimo na bilo kakav način, tražili smo od njih da predlože bilo kakav sporazum, i opet nisu htjeli. Samo da izbjegnemo nove izbore jer to zaista nije u interesu nikome.

Snimio Marko Posavec.

Potpredsjednik Gradskog odbora HDZ-a Koprivnica Mario Vrbanić niz je godina bio na čelu Vijeća mjesnog odbora Podolice. Sukobi političkih opcija, kaže, na razini mjesnog odbora nikada nisu bili problem:

– Iz vlastitog iskustva vam mogu reći da su sve odluke koje su se donosile bile jednoglasno prihvaćene, bez obzira na to tko je bio iz koje opcije, jer problemi su nam svima isti. Smatram da je ovo na neki način silovanje demokracije i da to u konačnici nije dobro. Kao što sam rekao i na Gradskom vijeću, bilo je pametnijih načina za potrošnju ovih novaca jer izbori koštaju oko 20 tisuća kuna.

Stoga je Vrbanić iznio HDZ-ov prijedlog:

– Ako to zakon dopušta, pozivam gradonačelnika da izbore sazove što kasnije, a novac koji bi se trošio na izbore potroši na pametnije svrhe u Podolicama, kao na primjer za uređenje dječjih igrališta, za uređenje autobusnih stajališta da djeca ne stoje na kiši, i tako dalje. Ima puno pametnijih načina trošenja sredstava nego za ponavljanje izbora koji su neizvjesni i ne zna se kakav će biti ishod idućih izbora.

Dodao je i da ako to znači da se izbori ne raspisuju do sljedećih redovnih izbora za tri i pol godine, HDZ je to spreman prihvatiti, naravno ako to postoji kao zakonska mogućnost.

Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.
zatvori