Petak, 26. travnja 2024.

HDZ-ovi kandidati za Europski parlament posjetili Koprivnicu, Sunčana Glavak: Cesta od Križevaca do Koprivnice je riješena stvar

Kandidati Hrvatske demokratske zajednice na listi broj 9 za izbore za Europski parlament Karlo Ressler, Sunčana Glavak, Marijana Balić, Stjepan Ribić, Danijel Marušić i Stjepan Adanić posjetili su danas Koprivnicu.

Koprivničko-križevačka županija ima sjajnu prehrambenu industriju, no sjajno je i to što se ovdašnji brojni poljoprivrednici mogu osloniti na najvećeg prehrambenog proizvođača – Podravku, rekla je Sunčana Glavak na Danima travnjaka na koprivničkom sajmištu.

Cesta od Križevaca do Koprivnice je riješena stvar i mislim da to puno znači za ovaj kraj. Sveukupno gledajući, više od tri milijarde bespovratnih sredstava iznose ulaganja u Koprivničko-križevačku županiju, ne samo u poljoprivredu i infrastrukturu. Ne smijemo zaboraviti ni na program “Zaželi”, ovdje je gotovo 200-tinjak žena dobilo priliku da budu ponovno uključene, da pomognu i starijim osobama, a to je bila još jedna prilika da se povuku sredstva iz europskih fondova. Više od 12 strukovnih zanimanja koja su nam neophodna ili deficitarna trenutno se sufinanciraju s razine Europske unije – pobrojala je Glavak.

Snimio Marko Posavec.

Posebno je istaknula ulaganja u zdravstvo, kao osobito važna za Koprivničko-križevačku županiju: – U proteklih 20 godina nije se ulagalo u zdravstvo u ovoj županiji koliko se ulaže sada, a to je oko 100 milijuna kuna.

HDZ-ovi su kandidati deveti dan na terenu u kampanji i u neposrednom kontaktu s ljudima imaju priliku upoznati se s načinom na koji pojedine sredine funkcioniraju, kako pripremaju europske projekte, a Koprivničko-križevačka županija, pohvalila je Glavak, čini to vrlo dobro.

– Trenutno se u Republici Hrvatskoj javni projekti financiraju s više od 80% bespovratnih sredstava. To je nešto što ne bismo mogli sami napraviti i tu je prednost ulaska u Europsku uniju – istaknula je Glavak i dodala kako je i to jedan od načina na koji se smanjuje neravnomjeran razvoj Hrvatske.

Kao najvažnije od svega, Glavak je istaknula da bilo tko od njih tko uđe u Europski parlament jasno će se zalagati da se u novoj financijskoj omotnici EU za razdoblje od 2021. do 2027. godine ne smanjuju sredstva Kohezijskog fonda jer je to nešto što je Hrvatskoj nužno za razvoj.

Foto: Renato Kivač.
Polako pristupiti uvođenju eura

Sunčana Glavak osvrnula se i na jednu od aktualnih tema u posljednje vrijeme: uvođenje eura, kazavši da posljednje analize ukazuju na blagi porast skeptičnosti hrvatskih građana prema europskoj valuti.

– Tome trebamo polako pristupiti. Neki preduvjeti za to su već ispunjeni, kao što je racionalno upravljanje financijama s razine središnje države u protekle dvije godine. Podsjetit ću, prošle godine prvi puta smo imali suficit, dakle država je više zaradila nego što je potrošila. Smanjuje se rashodovna strana proračuna, vrlo se dobro i odgovorno upravlja javnim financijama, približavamo se mastriškim kriterijima za uvođenje eura. Treba, naravno, educirati se, treba razgovarati s ljudima, treba objasniti sve benefite. Mi smo o tome jasno iznijeli svoj stav, imali smo i konferenciju zajedno s Hrvatskom narodnom bankom na kojoj su predsjednik Vlade Plenković, ministar financija Marić i guverner Vučić objašnjavali koji je put ulaska Hrvatske u eurozonu, koji će to biti benefiti i naravno da treba dalje o tome razgovarati.

Na novinarski upit hoće li doći do uvođenja eura u sljedećih pet godina, Glavak je odgovorila:

– Vidjet ćemo kad se zadovolje svi uvjeti, ali vjerujem da ćete i vi na najbolji mogući način informirati građane da se neće ništa strašno dogoditi, da neće biti poskupljenja o čemu se prvo govori kad spominjemo euro. Uostalom, pogledajte ostale članice Europske unije; ako je bilo skepse možda i kod njihovih građana kad se uvodio euro, na koji način danas funkcioniraju.

Foto: Renato Kivač.
S pet mandata HDZ će biti najuspješnija stranka u Hrvatskoj

Na novinarski upit računa li HDZ na šest mandata kako pokazuje anketa N1 televizije, Glavak je kazala:

– HDZ računa na pet mandata, bit ćemo naravno zadovoljni i ako ih bude više, ali u svakom slučaju HDZ će s pet mandata biti najuspješnija politička stranka u Hrvatskoj i mislim da građani to prepoznaju i na ovakav način: jasno definiranim programskim ciljevima i na jasan način smo se odredili što zapravo mi radimo u kampanji. Vodimo jednu pozitivnu, optimističnu kampanju, a povratne informacije s druge strane, u razgovoru s građanima su isto takve i to nam daje razloga za optimizam – zaključila je Glavak.

Adanić: Naš će cilj biti povećati sredstva koja iz Europske unije dolaze u Hrvatsku

Novinarima se na Danima travnjaka obratio i HDZ-ov kandidat za EU izbore Stjepan Adanić.

– Mi smo tu da promoviramo svoje vrijednosti, vrijednosti Hrvatske demokratske zajednice koja je u suradnji s hrvatskim narodom i stvorila hrvatsku državu. Te naše vrijednosti su demokršćanske vrijednosti, narodne vrijednosti i vrijednosti Domovinskog rata koji smo iznijeli od 1990. do 1995. godine. Moram pohvaliti Koprivničko-križevačku županiju na sudjelovanju u Domovinskom ratu i na svemu onome što su oni dali.

Snimio Marko Posavec.

– Benefiti Republike Hrvatske od Europske unije su veliki; to je više od 14 milijardi kuna koje smo dobili iz EU. Tu su i određeni programi ovdje u Koprivničko-križevačkoj županiji – od bolnice, željezničke pruge pa do programa “Zaželi” i ostalih – ali zadatak nas koji ćemo ući u Europski parlament je da ta sredstva u novoj financijskoj omotnici, koja će se izglasavati poslije konstituiranja novog Europskog parlamenta, povećaju kako bi naš hrvatski narod živio još bolje, kako bi ljudi u Koprivničko-križevačkoj županiji živjeli bolje i kako bismo standard podigli na jedan zavidan nivo. Mislim da to možemo uspjeti s ovom ekipom koja će promovirati ovaj program Hrvatske demokratske zajednice – zaključio je Adanić.

Nositelj HDZ-ove liste Karlo Ressler ostalim se kandidatima pridružio kasnije. U sklopu boravka u Koprivnici obišli su i Opću bolnicu “Dr. Tomislav Bardek” gdje je u tijeku izgradnja dnevne bolnice te Galeriju “Mijo Kovačić”, a položili su i vijence te zapalili svijeće za poginule branitelje na Spomeniku hrvatskoj slobodi za branitelje iz Domovinskog rata na Florijanskom trgu.

Foto: Renato Kivač.
Foto: Renato Kivač.
Foto: Renato Kivač.
Foto: Renato Kivač.
Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.
zatvori