Petak, 26. travnja 2024.

FOTO Koprivničanci se odazvali još jednom humanitarnom pozivu, registar Zaklade Ane Rukavine bogatiji za 44 potencijalna donora matičnih stanica

Koprivničanci su jutros imali priliku upisati se u Hrvatski registar darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Naime, Zaklada Ana Rukavina u suradnji s Forumom žena SDP-a Koprivničko-križevačke županije organizirala je prikupljanje krvi kako bi se pomoglo pacijentima koji se liječe od leukemije, limfoma, mijeloma ili sličnih krvnih bolesti.

Tko se sve može upisati u registar rekla nam je doktorica Mirsada Mujkić Junušić iz Opće bolnice “Dr. Tomislav Bardek”:

Mirsada Mujkić Junušić. Snimila Sonja Barčanec.

– Za upis u registar podobne su mlade zdrave osobe u dobi od 18 do 40 godina života koje ne boluju ni od kakvih težih kardiovaskularnih, plućnih, malignih, zaraznih, metaboličkih, neuroloških i drugih težih bolesti.

Proces upisa u registar obuhvaća popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanje uzorka krvi za takozvanu HLA tipizaciju. Ti se uzorci onda šalju na obradu u zagrebački KBC Rebro kako bi se odredilo tko su potencijalni darivatelji.

– Kada se napravi HLA tipizacija, pacijenti se testiraju na HLA antigene. Ako je nekome od pacijenata potrebna transplantacija, u registar se gleda potencijalni primatelj i njegova HLA tipizacija te podudarni davatelj iz registra – dodaje doktorica Mujkić Junušić.

U registar je dosad upisano 61.708 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, a šansa za život dosad je dana za 103 oboljele osobe u Hrvatskoj i inozemstvu.

Upravo kako bi pokušali pomoći osobama s akutnim i kroničnim oblikom leukemije te bolesnicima s teškim oštećenjem koštane srži, Forum žena SDP-a pridružio se organizaciji ove akcije. Rekla je to Dravi.info predsjednica županijskog Foruma Dragica Krošnjar:

Dragica Krošnjar. Snimila Sonja Barčanec.

– Kad ste dali uzorak krvi, ako se on podudara s krvi osobe koja ju treba primiti, spasili ste jedan život, a to puno znači. To se ne može mjeriti s nikakvim novcima niti ičim drugim.

Današnja akcija bila je i više nego uspješna jer su u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica upisana 44 nova potencijalna darivatelja.

Dodajmo da je osim današnje hvalevrijedne akcije Forum žena prije otprilike mjesec dana devetu godinu zaredom organizirao i humanitarnu akciju ‘Omiljeni cvijet Ane Rukavine’. Cilj je bio prikupljanje sredstava za rad Zaklade Ana Rukavina i razvoj Registra dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. I tom prilikom naši su se sugrađani odazvali humanitarnom pozivu te su za rad Zaklade donirali oko tri tisuće kuna.

zatvori