Petak, 26. travnja 2024.

FOTO Udruzi slijepih odobren novi projekt, Iva Šola: Presretna sam, videća pratnja mi jako puno znači, osjećam se zrelije i samostalnije

Udruzi slijepih Koprivničko-križevačke županije odobren je novi projekt pod nazivom “Siguran korak”. Riječ je o drugoj fazi odnosno nastavku projekta “Vidim – vidljivi, integrirani, društveni i mobilni” putem kojeg korisnicima koji nisu u mogućnosti samostalno obavljati svakodnevne aktivnosti u zajednici pomaže djelatnica osposobljena za rad sa slijepim i slabovidnim osobama.

U sklopu projekta “Siguran korak” korisnicima će tako i dalje na raspolaganju biti videća pratiteljica Ljiljana Šandor koja s članovima Udruge radi od 2015. godine. Novi projekt i dalje će financirati njezinu pomoć slijepim i slabovidnim osobama pri obavljanju raznoraznih obaveza, ali i kod slobodnih aktivnosti.

Maja Koren Golub. Snimila Sonja Barčanec.

– Usluga koju pruža videći pratitelj je pratnja i pomoć u raznim socijalnim aktivnostima kao što su odlasci liječniku, u trgovinu, na poštu, u banku, u nabavku namirnica, zatim pomoć pri obavljanju administrativnih poslova, pomoć pri čitanju i pisanju pisama, uputnica, doznaka, recepata, te pomoć pri svim ostalim aktivnostima poput odlazaka na kulturno-umjetnička događanja. Princip je isti kao i prije – korisnici zovu Udrugu ili gospođu Šandor i dogovaraju termin koji im je potreban za obavljanje aktivnosti – objašnjava tajnica Udruge slijepih, ujedno i voditeljica projekta Maja Koren Golub.

Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda s malo više od 430 tisuća kuna, a njime je osigurana pomoć za 25 korisnika s područja cijele Koprivničko-križevačke županije.

Koliko videći pratitelj znači članovima Udruge slijepih govore i podaci da je u sklopu prošlog projekta “Vidim” odrađeno ukupno 2.848 sati pružanja direktne usluge videće pratnje, u sklopu projekta su prijeđena 28.092 kilometra, 249 puta je osigurana usluga videćeg pratitelja za svakodnevne aktivnosti, 155 za administrativne, a 169 za zdravstvene aktivnosti.

Iva Šola. Snimila Sonja Barčanec.

– Presretna sam. Moram priznati da sam strepila hoće li projekt proći. Jako mi puno to znači, imam osjećaj da sam samostalnija. Nije isto kad ti uvijek mama pomaže i kad uz pomoć pratnje nešto i sam napraviš. Osjećam se drugačije, zrelije i samostalnije. Uz to sam dobila i novu prijateljicu. Uvijek gledamo da obavljanje svakodnevnih poslova bude i zabavno. Za mene je to jedan vid druženja i obavljanja stvari potrebnih za život. Mislim da bi bez videće pratnje teško mogli funkcionirati, pogotovo mi koji živimo izvan Koprivnice – podijelila je svoja iskustva članica Udruge slijepih Iva Šola.

Vesna Džinić. Snimila Sonja Barčanec.

– S Ljiljanom sam prošla jako puno. Prošle smo većinu Hrvatske i mogu reći da više putujem sad nego kad nisam imala problema s vidom. Presretna sam i prezadovoljna sa svim našim projektima i s našom Ljiljanom. Našla sam si prekrasnu prijateljicu i sestru, našla sam rame za plakanje, ali i rame za sreću, osobu kojoj se možete povjeriti i koja će s vama odraditi stvarno sve. Želim da u sljedećim godinama imamo i druge projekte, da nam Ljiljana ostane, ali i da zaposlimo još videćih pratnji kako bi svi mi mogli još više napredovati u svom radu i djelovanju – rekla je Vesna Džinić, također jedna od članica Udruge slijepih.

Osim korisnika, svoja je iskustva s prisutnima podijelila i videća pratiteljica Liljana Šandor:

Ljiljana Šandor. Snimila Sonja Barčanec.

– Moja iskustva su jako lijepa i moji korisnici su, ja mislim, zadovoljni. Usluga videćih pratitelja je potrebna našim slijepim osobama jer se na taj način uključuju u društvo, postaju samostalniji te uz moju pomoć obavljaju svoje svakodnevne poslove. Bitno je da budu što samostalniji, a uz ovaj projekt to mogu i biti – zaključila je Ljiljana Šandor.

zatvori