Subota, 4. svibnja 2024.

FOTO Turneja po Bosni s Niba Toursom: Sarajevo, Travnik i Jajce oduševili su putnike iz Podravine

Još jedna vesela ekipa putnika, u organizaciji agencije Niba Tours iz Koprivnice, 11. i 12. svibnja posjetila je Sarajevo i još nekoliko zanimljivih destinacija u susjednoj nam Bosni i Hercegovini.

Putnici iz Koprivnice, Đurđevca i Virovitice proveli su dva dinamična i zanimljiva dana u pratnji Danijele Jukić, uživajući u raznovrsnosti kultura, bogatstvu okusa, ali i pričama lokalnog vodiča o povijesnim trenucima koji su uvelike obilježili današnjicu.

Sarajevo je onima koji su prvi puta bili u tom gradu ostavilo upečatljiv dojam i sigurno su mnogi poželjeli ponovno doći već pri odlasku. Jer, kako kaže i pjesma: “Ko se jednom napije vode sa Baščaršije, nikad više iz Sarajeva taj otići ne umije.”

Uživajući u ćevapima, sirnicama, krumpirušama, zeljanicama i raznim slasticama uz nezaobilaznu kahvu, dan proveden u Sarajevu je nezaboravan. Uz obale Miljacke i preko njenih brojnih mostova prelazeći iz jednog dijela grada u drugi uistinu se moglo uživati u raznovrsnosti. Od onih najupečatljivijih zdanja iz daleke povijesti kao Baščaršije, Morića –hana, Inat kuće, Latinske ćuprije, Principovog mosta, Katedrale srca Isusova, tržnice Markale i Kuće sevdaha do još mnogih drugih zanimljivih i ne manje važnih.

Neki su se odlučili i panoramski razgledati grad iz zraka, vozeći se obnovljenom žičarom na planinu Trebević, dok je nezaboravan dojam ostavio i pogled sa Avaz tornja odnosno s njegovog vidikovca na visini od 150 metara do kojeg vozi superbrzi lift koji za nešto više od 30 sekundi stigne na 36. kat tornja, odakle se pruža pogled na sve dijelove Sarajeva i cijelu kotlinu.

Vrelo Bosne je spomenik prirode, izvorište rijeke Bosne i nalazi se u naselju Ilidža, a od samog centra Sarajeva udaljeno je 15-ak kilometara. Prekrasna priroda, u ovo doba godine svježe zelenilo i nabujali potočići daju posebnu draž ovom omiljenom izletištu stanovnika Sarajeva, pogotovo ljeti. Nakon uživanja u jutarnjoj šetnji naše veselo društvo nastavilo je put Travnika, grada bosanskih vezira iz turskog doba, rodnog mjesta poznatog pisca Ive Andrića, ali i brojnih drugih kao što su Miroslav Ćiro Blažević, Seid Memić Vajta, Nikša Bratoš…

Sam grad ostavlja dojam mirnoće koju remeti rijeka Lašva koja protječe kroz grad neposredno uz terase na kojima se može uživati u, kako kažu, najboljih ćevapima.

Iako je vremenska prognoza bila poprilično loša za drugi dan našega boravka i puta po Bosni, kiša je lagano počela tek kada smo došli u Jajce koje je ujedno bilo i naša zadnja predviđena destinacija na ovom putu. Veličanstven vodopad visok 21 metar prirodni je biser grada i nikoga nije ostavio ravnodušnim.

I tako, nakon dva dana ugodne vožnje, dobrog društva i puni dojmova sretno i sigurno smo se vratili. A kako je u našoj grupi bilo i onih koji su već pili vodu sa česme Sebilj na Baščaršiji, vjerujem da će se i među putnicima koji su prvi puta posjetili Sarajevo naći oni kojima će se obistiniti riječi pjesme i da će se poželjeti vratiti.

Tekst: Draženka Gačan

zatvori