Petak, 17. svibnja 2024.

FOTO Podravsko-prigorski vatrogasci na prijemu kod župana: U vrhu smo hrvatskog vatrogastva

Povodom Dana hrvatskih vatrogasaca predstavnici Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije jutros su imali prijem kod župana Darka Korena.

Župan je zahvalio na dosadašnjoj suradnji istaknuvši kako je upravo naša županija u vrhu hrvatskog vatrogastva, istaknuvši dugovječnost pojedinih vatrogasnih društava koje u humanoj djelatnosti djeluju i danas:

– Zaista imamo jednu uspješnu suradnju na svim razinama, kako na tehničkoj i operativnoj, tako i na protokolarnoj, društvenoj razini. Vatrogastvo je kod nas gotovo neizostavan dio svakodnevnog društvenog života, posebice u malim sredinama u kojima je evidentna razlika u životu kad uspoređujemo one sredine s razvijenim vatrogastvom koje uvelike doprinosi sveukupnom društvenom životu i razvoju svake sredine.

Riječi zahvale uputio je i zamjenik župana i načelnik Stožera civilne zaštite Ratimir Ljubić, istaknuvši kako su upravo vatrogasci uz gorsku službu spašavanja najveći oslonac u kriznim situacijama:

– Vi ste najopremljenija i najoperativnija snaga službi civilne zaštite uz Gorsku službu spašavanja, Crveni križ i od naših ustanova mi se najviše možemo osloniti upravo na naše vatrogasce.

Riječi zahvale vatrogascima primio je županijski vatrogasni zapovjednik Zvonimir Habijan, napomenuvši kako Mreža hrvatske vatrogasne zajednice raspolaže sa 8.259 upisanih vatrogasaca, ali i da se svake godine provodi osposobljavanje novih članova.

– Od operativnog članstva u županiji raspolažemo s 1.125 vatrogasaca, okosnicu nam čini 125 profesionalnih vatrogasaca u tri vatrogasne postrojbe Križevci, Koprivnica i Đurđevac, dok u 19 središnjih dobrovoljnih vatrogasnih društava i 122 ostala društva imamo ukupno 1.005 vatrogasaca koji ispunjavaju sve zakonom propisane uvjete.

Od prošlogodišnjih akcija u kojima su sudjelovali vatrogasci naše županije valja izdvojiti aktivnosti za vrijeme požara u Dalmaciji, a u našem području ozbiljnijih i težih zadataka poput poplava i migrantskih kriza nasreću nije bilo.

Na kraju posebno se istaknula potreba za dodatnim oprezom i preventivnim mjerama zaštite od požara, što kod održavanja gromobranskih, plinskih i električnih instalacija, ali i vrijeme blagdanskih i drugih prigoda gdje se u zrak puštaju lampioni. Vatrogasci su načelno protiv takvih aktivnosti, zaključio je Habijan.

zatvori