Subota, 27. travnja 2024.

FOTO Brojnim aktivnostima i svečanom sjednicom obilježen Dan Općine Rasinja

Općina Rasinja svečano je proslavila svoj dan.

Ovogodišnji programa Dana Općine Rasinja započeo je tradicionalnom izložbom vina Udruge vinogradara i voćara “Grozdek”, desetom po redu, na koju je prijavljeno ukupno 56 uzoraka. Sukladno Pravilniku o ocjenjivanju dodijeljeno je 17 zlatnih, 34 srebrna i jedan brončani grozdek te četiri priznanja, a šampion izložbe je vino Traminac Vjekoslava Jakopčina iz Malog Bukovca.

U sklopu proslave Dana Općine otvorena je i izložba likovnih radova “I ja mogu napraviti umjetničko djelo” u organizaciji Udruge “Podravska gruda” u Općinskom centru za kulturu, tradiciju i edukaciju, kao i VIII. županijska smotra učeničkih zadruga Koprivničko-križevačke županije pri Osnovnoj školi Andrije Palmovića. Također je prezentiran rad HGSS Stanice Koprivnica, nakon čega je održana koncelebrirana sveta misa u crkvi Našašća sv. Križa u Rasinji.

Središnji događaj obilježavanja Dana Općine bila je svečana sjednica Općinskog vijeća, koja je održana u petak, 3. svibnja, a prisustvovao joj je župan Darko Koren.

Župan je izrazio zadovoljstvo brojnim investicijama i infrastrukturnim projektima te dodao: – Izuzetno je zahtjevno upravljati općinom koja je velika poput ove i suočava se s određenim problemima u prometnoj infrastrukturi te moram čestitati vodstvu Općine na angažmanu i brizi za svoju zajednicu. Kad vidimo što je sve napravljeno posljednjih godina, možemo biti zadovoljni, a u tome je imala ulogu i Županija, koja na neki način sudjeluje u većini projekata. Koristim ovu priliku da najavim novi plan, a to je da zajedno pokušamo oživjeti stari dvorac Inkey u Rasinji jer smo puno takvih primjera vidjeli u zemlji i inozemstvu. Gledajući dvorac kako godinama propada, želimo ga staviti u društveno korisnu funkciju, a u dogovoru s načelnikom, odlučili smo ući taj projekt. Osigurali smo sredstva u proračunu, a nadamo se i podršci potpredsjednika Vlade i ministra Štromara te saborskih zastupnika. Još jednom zahvaljujem načelniku i suradnicima odličnoj suradnji i čestitam na svim postignućima. Županija će vam i nadalje biti na raspolaganju za podršku i želim vam mnogo uspjeha u radu.

Sjednicu je vodio predsjednik Općinskog vijeća Zvonimir Fajfarić, dok se načelnik Općine Danimir Kolman osvrnuo na najvažnije aktivnosti u proteklih godinu dana. Kao najveću i najznačajniju investiciju izdvojio je magistralni sekundarni vodovod koji je osiguran za još jednu trećinu Općine te napomenuo: – Povećanjem proračuna zbog državnih sredstava možemo realizirati projekte u kojima se traži i financijski udio Općine, a mogu reći kako je u planu da sredinom sljedeće godine naše kompletno područje bude pokriveno vodovodnom mrežom. Važno je istaknuti i asfaltiranje, odnosno rekonstrukciju naših nerazvrstanih cesta kojih imamo 120 kilometara, a ove smo godine asfaltirali cestu Kostanjevec – Subotica Podravska. Prioritet nam je i spajanje Belanovog sela s Ivančecom i onaj dio gdje se spajaju općine Rasinja i Koprivnički Ivanec. Te projekte ne možemo sami odraditi te zahvaljujemo Županiji na pomoći, prije svega oko financiranja projektne dokumentacije, i nadamo se kako ćemo i dalje imati njezinu podršku u svim projektima. Napravili smo i pješačko-biciklističku stazu kroz naselje Rasinja, a što se tiče planova za budućnost, potrebni su nam smještajni kapaciteti kako bi nastavili s razvojem kontinentalnog turizma.

Prigodnim su se govorima obratili i potpredsjednik Vlade RH i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar, saborski zastupnik Damir Felak, načelnik Općine Sokolovac Vlado Bakšaj te načelnik Općine Smokvica Kuzma Tomašić. Na svečanoj sjednici dodijeljene su i zlatne plakete i to Robertu Čičkaru, Dragutinu Gazivodi, Marijani Geci, Dragi Pocrnji te Vesni Hadelan.

U sklopu sjednice predstavila se i 31 udruga s područja Općine, a župan ih je obišao te im čestitao na trudu koji ulažu u razvoj lokalne zajednice.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa svečane sjednice nastupili su Klapa Proćulić Smokvica, DIF Zavičaj Veliki Poganac te Udruga umirovljenika Matice općine Rasinja.

zatvori