Petak, 26. travnja 2024.

FOTO 135 godina humanosti, požrtvovnosti i rada DVD-a Legrad

Na dan sv. Florijana 4. svibnja 2019. godine Dobrovoljno vatrogasno društvo Legrad obilježilo je 135. godina humanosti, požrtvovnosti i rada. Od davne 1884. godine kada je nekolicina mještana, predvođena poštarom Stjepanom Hallerom, osnovala ovo društvo, ono ne samo da je postalo činiteljem sigurnosti mještana Legrada, već kroz povijest i nositeljem društvenog pa čak i kulturnog života mjesta Legrad.

Svečanoj sjednici pod pokroviteljstvom Koprivničko-križevačke županije i Općine Legrad, pored predstavnika tridesetak dobrovoljnih vatrogasnih društava nazočili su glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić, predsjednik VZ Koprivničko-križevačke županije Goran Matoničkin, zapovjednik VZ Koprivničko-križevačke županije Zvonimir Habijan, predsjednica Općinskog vijeća Općine Legrad Snježana Kuzmić, načelnik Općine Legrad Ivan Sabolić, zamjenica načelnika Općine Legrad Kristina Turk, zapovjednica VZ Virovitičko-podravske županije Mateja Fras Venus, izaslanica načelnika PU koprivničko-križevačke Tatjana Židov, predstavnici HGSS Stanice Koprivnica te predstavnici proizvođača i distributera vatrogasne opreme, predstavnici udruga i gospodarstvenika.

U sklopu sjednice prikazan je film o radu DVD-a Legrad autora Darka Piškora. Kroz film je prikazana povijest i sadašnjost društva koje broji 92 člana od kojih su 26 operativni članovi, 24 izvršna člana, 22 djece i mladeži te 20 pričuvnih članova. Društvo je opremljeno s 3 navalna vozila i autocisternom, te ostalom vatrogasnom opremom koja im je potrebna za uspješno provođenje vatrogasnih i drugih intervencija.

Svima nazočnima na sjednici su se obratili glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić, predsjednik VZ Koprivničko-križevačke županije Goran Matoničkin, zapovjednik VZ Koprivničko-križevačke županije Zvonimir Habijan, načelnik Općine Legrad Ivan Sabolić, zapovjednica VZ Virovitičko-podravske županije Mateja Fras Venus, zamjenik zapovjednika VZO Legrad Vlado Kovaček, predstavnik firme Vatropromet Zdravko Kobeščak, vlasnik tvrtke KL Protektion Zvonimir Legemec te predstavnici DVD-a Križevci i Mursko Središće. Svi govornici su u svojem obraćanju pohvalili rad DVD-a Legrad, a posebice kontinuiranu izobrazbu vatrogasnih kadrova u stjecanju vatrogasnih zvanja, specijalizacijama i samostalno provođenje obuke te ispomoći u provođenju obuke na višim razinama.

Za svoj rad članovi DVD-a Legrad primili su Vatrogasne spomenice: za 10 godina Suzana Mikulić i Serafina Matković, za 20 godina Sandro Kiš, za 30 godina Vladimir Piškor, za 40 godina Zlatko Lacković i za 50 godina rada u vatrogastvu Mijo Deak i Dragutin Matoš. Brončane vatrogasne medalje primili su Vinko Habek, Saša Deak i Mirjana Piškor, brončane vatrogasne plamenice Viktorija Horvat i Marino Vincek. Srebrnu vatrogasnu medalju primio je Davor Cvetnić, srebrnu vatrogasnu plamenicu primili su Sandro Kiš, Sven Kiš, Josip Kefelja i Dominik Brunec. Zlatnu vatrogasnu plamenicu primili su Darko Piškor, Goran Piškor i Krešimir Kotrošić. Odlikovanje za posebne zasluge dodijeljeno je Vladimiru Piškoru. Također, uručena su uvjerenja trojici članova koji su stekli zvanje vatrogasni časnik i to Ivanu Saboliću, Sandru Kišu i Svenu Kišu.

Temeljem odluke Skupštine DVD-a Legrad, a za suradnju i pomoć u radu društva i njegovom napretku za počasnog člana DVD-a Legrad proglašen je glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković.

Na kraju sjednice uručene su zahvalnice i priznanja pokroviteljima i svima koji su doprinijeli uspješnom djelovanju društva.

Svečanu sjednicu zatvorio je predsjednik DVD-a Legrad Davor Cvetnić riječima:

“Cilj nam je da nastavimo ovaj plemeniti poziv, očuvamo tradiciju i sigurnost svih mještana Legrada i Općine Legrad. Zahvaljujem se svima onima koji su na bilo koji način utkali malen dio sebe u ovo društvo, te time omogućili da ono doživi ovu lijepu obljetnicu”.

Po završetku svečane sjednice ispred centra “ELIN” dočekao nas je legradski noćobdija koji nas je svojom pjesmom kojom je obilazio mjesto i pazio na sigurnost mještana vratio u davnu 1884. godinu te nas poveo na upoznavanje razvoja zaštite od požara i vatrogastva Legrada. Prikazana je jedna od prvih ručnih vatrogasnih šprica koje je koristilo društvo, a s kojom su rukovali najstariji članovi DVD-a Legrad. Razvoj vatrogasne tehnike doveo je do toga da su ljudsku snagu zamijenili strojevi, pa su tako članovi DVD-a Veliki Otok izveli “mokru” vježbu s vatrogasnom motornom špricom marke “Rosenbauer 8/8”.

U nastavku vremenskog putovanja kroz legradsku vatrogasnu povijest povelo nas je NV Opel Blitz iz 1972 godine, koje je i danas u operativnoj upotrebi prezentacijom gašenja požara vodom. U nastavku je prezentirana tehnička intervencija spašavanja unesrećenih iz automobila s kombiniranim vozilom STYER 791 i hidrauličkom i opremom za rezanje. Po završetku izbave unesrećenog došlo je do požara na motoru vozila, koji je zahvatio obližnji objekt, te je u pomoć pozvano navalno vozilo DENNIS Sabbre s opremom za gašenje vozila, a s istog vozila izvršena je i unutarnja navala u objekt zahvaćen požarom. Po uspješnom završetku gašenja i spašavanja osoba iz objekta, demonstrirano je spašavanje s visina pomoću ljestvi dužine 13,5 m.

Po završetka vježbe izvršeno je postrojavanje svih učesnika kojom prilikom je zapovjednik VZO Legrad Darko Piškor predao prijavak zapovjedniku VZ Koprivničko-križevačke županije Zvonimiru Habijanu.

Prijatno druženje uz večeru i glazbu nastavljeno je u Legradskom domu.

Sve vezano za večeru odradile su veoma marljive i agilne članice Udruge žena Legrad, koje su svoje vatrogasce za njihovu godišnjicu iznenadile prekrasnom tortom, a istom su se osladili svi u domu…

Izvjestitelj
VZ Koprivničko-križevačke županije
Krešimir Juratović

zatvori