Petak, 26. travnja 2024.

BRAVO Koprivnica ima prvakinju i viceprvaka države u astronomiji!

Učenici koprivničke Gimnazije ‘Fran Galović’ Marta Kunštić i Neven Ožegović donose nam odlične vijesti s državnog natjecanja iz astronomije održanog u Slavonskom Brodu. Marta je najbolja u državi u kategoriji drugih razreda, a Neven je osvojio izvrsno drugo mjesto među učenicima četvrtih razreda.

Državno natjecanje održano je u Slavonskom Brodu od 13. do 15. svibnja, a domaćin mu je bila Gimnazija “Matija Mesić”. Učenica 2. d razreda prirodoslovno-matematičke gimnazije Marta Kunštić s radom “Razvoj matematičkog modela za izračun sinodičkog perioda u ovisnosti o položaju planeta” je nakon pismenog ispita iz znanja, prezentacije i obrane rada osvojila prvo mjesto. Učenik 4. d razreda prirodoslovno-matematičke gimnazije Neven Ožegović, s radom “Određivanje udaljenosti i starosti otvorenih zvjezdanih skupova pomoću uporabe programa u Pythonu”, osvojio je odlično drugo mjesto.

Inače, u završnom dijelu natjecanja učenici pred svim sudionicima, mentorima, članovima državnog povjerenstva i predstavnika Agencije za odgoj i obrazovanje prezentiraju najbolje radove u svojim kategorijama prema odabiru povjerenstva. Ove su godine radove prezentirali i Marta i Neven.

Mentori su im bili profesori Danijel KolarićMarko Vargović. Martu sada čeka Međunarodna olimpijada iz astronomije i astrofizike, a Nevena upis na fakultet.

Svakako vrijedi spomenuti da je ove godine, nakon dugo vremena, Koprivnica imala predstavnika na državnom natjecanju i u osnovnoškolskom uzrastu. Bio je to Fabian Perošić, učenik sedmog razreda OŠ “Đuro Ester” pod vodstvom mentorice Anje Ćosić.

U pripremi učenika za državno natjecanje velik doprinos dalo je i Astronomsko društvo Koprivnica, posebno Ivan Gašparić.

zatvori