Subota, 4. svibnja 2024.

FOTO Dejan Bačani najperspektivniji je mladi proizvođač mlijeka: ‘Naravno da se od toga može živjeti’

Na 23. Danima travnjaka, manifestaciji koja se ovog vikenda održava u Koprivnici, tradicionalno su proglašeni najbolji i najperspektivniji proizvođači mlijeka, a od ove godine i najbolji proizvođači silaže.

Titulu najperspektivnijeg mladog proizvođača ponio je Dejan Bačani, 25-godišnjak iz Rumenjaka kod Svetog Petra Čvrsteca. Radi na OPG-u Mirko Bačani koji je u 2018. godini isporučio 142.175 kilograma kravljeg mlijeka.

Bačani je novinarima rekao kako ga je put od malih nogu odveo u stočarske vode, a ljubav prema tome usadio mu je djed. Stoga se krenuo i školovati u tom smjeru: studira stočarstvo u Mariboru, a titulu stručno prvostupnika – inženjera poljoprivrede stekao je na Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima. Do kraja godine planira diplomirati i steći titulu magistra agronomije, a u budućnosti planira i postati europski sudac za holstein pasminu goveda, za što je lani bio na edukaciji u Poljskoj.

Snimio Marko Posavec.

– Imamo 25 krava, oko 30 hektara zemlje. Planiramo još malo povećati proizvodnju, do nekih 30 muznih krava. Planiramo možda iskoristiti i sredstva iz europskih fondova da povećamo stajski prostor i broj krava – rekao je Bačani i dodao:

– Naravno da se od toga može živjeti jer se inače ne bismo time bavili. Vidim se u toj proizvodnji. Da se još neke stvari malo urede, to bi bio i preidealan posao.

Najboljim proizvođačima kravljeg mlijeka u županiji ove su godine proglašeni Damir Markešić iz Hudovljana, Ivica Mikulinjak iz Vojvodinca kod Rasinje te Antonio Panić iz Miklinovca.

U kategoriji proizvođača kozjeg mlijeka najbolji je Davor Korošec iz Đelekovca, druga je Suzana Oblaković iz Međa (Sv. Petar Orehovec), a treći Dubravko Vajdić iz Majurca.

Ove su godine prvi puta proglašeni i najbolji proizvođači silaže. Ocjenjivanje je provedeno u laboratoriju u Poljani Križevačkoj, a na temelju kemijske analize, fermentacijskih parametara, sadržaja minerala i provedenih mikrotoksikoloških ispitivanja, najboljom je proglašena silaža Franje Fučeka iz Ferdinandovca. Drugo su mjesto podijelili Milan Runjić iz Ferdinandovca i Miroslav Hubzin iz Čabraja, a treći je bio Slobodan Grubačević iz Male Rijeke.

I za kraj, u standardnoj laktaciji od 305 dana najveću proizvodnju mlijeka na području Koprivničko-križevačke županije ostvarili su Ivan Imbrišić iz Kozarevca s kravom Dega simentalske pasmine, proizvodnjom 12.183 kg mlijeka s 4,2% mliječne masti i 3,3% bjelančevina, te Zlatko Panić iz Miklinovca (Koprivnica) s kravom Asi holstein pasmine, proizvodnjom 16.201 kg mlijeka s 3,9% mliječne masti i 3,2% bjelančevina.

Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.
zatvori