Petak, 26. travnja 2024.

VIDEO Robert Čimin: Povratak antologijske umjetnine nije svakodnevna stvar u hrvatskoj kulturi

Ravnatelj Muzeja grada Koprivnice osvrnuo se na događanja kojima je proteklog vikenda obilježen Međunarodni dan muzeja

Ljubitelji kulture pamtit će protekli vikend po programima kojima je obilježen Međunarodni dan muzeja.

Po prvi puta u muzejskim akcijama u Hrvatskoj spojeni su gospodarstvo i kultura, rekao je Radio Dravi ravnatelj koprivničkog Muzeja Robert Čimin:

– Ovaj put je ovdje bila riječ o Podravki. Kroz uvodni dio, tradicijski podravski doručak, predstavili smo javnosti sve ono što mi čuvamo u muzeju. Čuvamo i tradiciju i budućnost. Na kraju krajeva, kroz Podravku i suradnju s Podravkom moći ćemo promicati ono što je važno za naš grad, a to je sigurno prehrana.

>> Galeriju fotografija s tradicijskog podravskog doručka pogledajte ovdje

Kao najzvučniji događaj svakako se istakao povratak “Jame”, slike Mije Kovačića koja je prije 25 godina ukradena iz Galerije naivne umjetnosti u Hlebinama.

– Ono što je tamo predstavljeno i na koji način smo izložili i predstavili Jamu nakon 25 godina, čini mi se da je poprilično odjeknulo u javnosti. Svi oni koji su prisustvovali tom događaju, prisustvovali su jednom velikom događaju. Nije baš svakodnevna pojava u hrvatskoj kulturi da se tamo gdje pripada, u ovom slučaju u hlebinsku Galeriju naivne umjetnosti, vrati antologijska umjetnina. Čini mi se da smo svi zajedno to doživjeli upravo tako.

>> Galeriju fotografija s povratka “Jame” u Galeriju u Hlebinama pogledajte ovdje

Svoje mjesto u programu obilježavanja ovogodišnjeg Međunarodnog dana muzeja dobio je i slikarski dobri duh Koprivnice – Romano Baričević. Upravo će on biti motiv za buduće kvalitetne programe koprivničkih muzealaca, kaže ravnatelj Čimin:

– Morat ćemo se okrenuti onim najvećim vrijednostima. Imali smo u petak priliku predstaviti Romana Baričevića. Gradonačelnik je najavio da ćemo nešto oko Romana Baričevića raditi sljedeće godine. Čini mi se da će to biti veći iskorak.

>> Galeriju s otvorenja izložbe “Romano Baričević: 5,5” pogledajte ovdje

A premda kaže da ocjenu programa trebaju donijeti korisnici, ravnatelj Čimin ipak je rekao da je iznadprosječno zadovoljan jer su ambiciozan program uspješno priveli kraju, na čemu zahvaljuje svim zaposlenicima koprivničkog muzeja.

Video iz Hlebina donosi Branko Novosel:

zatvori