Četvrtak, 25. travnja 2024.

Arheolog Ivan Valent vratio se s radionice taljenja željezne rude u Češkoj, stečena će znanja predstaviti na Renesansnom festivalu

Djelatnik Muzeja grada Koprivnice Ivan Valent zajedno sa znanstvenom novakinjom na Institutu za arheologiju Tenom Karavidović i Ivanom Marijom Hrovatinom sudjelovao je na međunarodnoj radionici eksperimentalnog taljenja željezne rude održanom u mjestu Stará hut u Adamova u Republici Češkoj.

Radilo se o projektu TransFER (IP-06-2016-5047), Proizvodnja željeza uz rijeku Dravu u antici i srednjem vijeku: stvaranje i transfer znanja, tehnologija i roba, koji vodi dr. sc. Tajana Sekelj Ivančan s Instituta za arheologiju, a financira ga Hrvatska zaklada za znanost.

Ivan je od 22. do 26. svibnja boravio u Češkoj s ciljem da u sklopu ovog projekta prikupi nova iskustva vezana uz izradu peći za taljenje željezne rude te sam proces i tehnologiju taljenja i kovanja kako bi se naučena znanja primijenila tijekom budućih eksperimentalnih procesa.

Valja napomenuti kako je ovo već treća godina za redom da su sudionici projekta sudjelovali na radionici, a prošle su godine prikupljena znanja prezentirali javnosti u sklopu Renesansnog festivala, što je u planu i ove godine.

Na radionici su se provodili i eksperimentalni procesi izrade rimsko dobne vapnenice, srednjovjekovne vuglenice i mlađeželjeznodobne peći za pečenje keramike. Osim domaćina, djelatnika Tehničkog muzeja Brno, na radionici su uz članove projekta TransFER sudjelovali i brojni kolege arheolozi iz Češke, Norveške i Slovenije.

Ustupio Ivan Valent
Ustupio Ivan Valent
Ustupio Ivan Valent
zatvori