Petak, 26. travnja 2024.

ŽELIM BITI MAJSTOR Na Danu otvorenih vrata Obrtničke škole Koprivnica predstavljen projekt za deficitarna zanimanja

U sklopu Dana otvorenih vrata Obrtničke škole Koprivnica danas je održana zajednička prezentacija deficitarnih obrtničkih zanimanja srednjih strukovnih škola Koprivničko-križevačke županije.

Događaj je organiziran u sklopu projekta “Želim biti majstor” u kojem sudjeluju Obrtnička škola Koprivnica, Strukovna škola Đurđevac i Srednja škola “Ivan Seljanec” Križevci uz nositelja projekta Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije i partnere: Obrtničko učilište Pouka i Regionalnu razvojnu agenciju Koprivničko-križevačke županije.

Kolika je vrijednost projekta, rekao nam je tajnik Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije Božo Barać:

Snimio Krešo Puklavec

– U okviru ovog projekta osigurali smo bespovratna sredstva u iznosu od skoro 700 tisuća kuna. Ona nam služe da izvršimo kvalitetnu promociju deficitarnih zanimanja, s naglaskom na obrtnička zanimanja za koja znamo da su kronično deficitarna.

Više o značaju samog projekta rekao nam je zamjenik župana Ratimir Ljubić:

Snimio Krešo Puklavec

– Zbilja jedan kvalitetan projekt. Želimo da se učenici i njihovi roditelji informiraju što određena zanimanja nose, gdje se mogu zaposliti, kakvi su uvjeti na tržištu rada i koja su primanja. Današnja prezentacija, kao i Dan otvorenih vrata, na pragu je toga da učenici koji će danas doći i vidjeti što se sve može s kojim zanimanjima i da se na kraju odluče upisati u obrtničku školu.

Ravnatelj koprivničke Obrtničke škole Zlatko Martić izrazio je zadovoljstvo današnjim aktivnostima škole, naglasivši kako se unatoč izazovima nedostatka prostora uz kvalitetne profesore i mentore postižu odlični rezultati:

Snimio Krešo Puklavec

– Iako imamo problem nedostatka prostora, uz veliki trud i zalaganje naših učitelja, profesora i mentora s našim učenicima postižu izuzetne rezultate. Naši učenici kad izađu iz škole imaju puno znanja i mogu kazati da imamo pozitivne informacije sa zapošljavanjem.

O svojim iskustvima školovanja u koprivničkoj Obrtničkoj školi rekao nam je nešto i jedan od učenika sa smjera instalater grijanja i klimatizacije Robert Jelak, koji se vratio s učeničke razmjene iz Češke gdje je imao prilike raditi u praksi.

Snimio Krešo Puklavec

– Bio je to projekt razmjene koji je trajao tri tjedna, vidjeli smo s kakvom tehnologijom rade u Češkoj i općenito kako se radi u inozemstvu.

Zanimanje instalatera grijanja i klimatizacije deficitarno je u Hrvatskoj, a preporučio bih ga zainteresiranim učenicima jer je vrlo traženo i teško je naći dobrog majstora te branše, zaključio je Jelak.

Vrata Obrtničke škole Koprivnica za sve zainteresirane otvorena su danas do 13 sati.

zatvori