Utorak, 7. svibnja 2024.

‘Tour of Croatia’ ipak će se voziti, ali u novom terminu i pod novim imenom

Velika biciklistička utrka Tour of Croatia, čije je peto izdanje trebalo krenuti ovog utorka, otkazana je u posljednji trenutak. No, za jesen je u pripremi vrlo sličan biciklistički spektakl: utrka CRO Race.

“Vrlo sličan” možda nije primjeren izraz: radi se zapravo o gotovo identičnoj utrci pod drugim imenom. Raskol se dogodio između dvojice suradnika na organizaciji Toura of Croatia, Ivana Črnjarića i Vladimira Miholjevića. Črnjarić je, pišu domaći mediji, bez Miholjevićeva znanja prošle godine zaštitio naziv utrke kao svoje intelektualno vlasništvo te time praktički preuzeo cijeli projekt.

Stvar je dodatno zakompliciralo vodstvo Hrvatskog biciklističkog saveza koje je stalo na Črnjarićevu stranu, a Miholjević je promptno digao ruke od Toura i usmjerio sve napore u organizaciju nove utrke: CRO Race, koja će se održati od 1. do 6. listopada ove godine i u kojoj bi također trebali sudjelovati vodeći svjetski biciklistički timovi. Nažalost, kako doznajemo, CRO Race zasad nema etapu koja bi išla kroz Koprivnicu, no i to se stigne promijeniti.

Za one koje to još uvijek zbunjuje: mi koji smo pokrenuli i organizirali Tour of Croatia 2015., 2016., 2017. i 2018. godine ove godine smo u tome bili spriječeni, jer je bivši suradnik koji je još prije dvije godine prekinuo suradnju s nama na prevaru zaštitio pravo na ime. Osim imena i svojatanja tih 13 slova, on se krivo predstavlja i navodi postignuća i rezultate od prošlih godina koji mu ne pripadaju. Zbog svega toga cijeli slučaj je sada na sudu. Mi koji smo od Tour of Croatia napravili svjetski poznatu utrku koja je bila na ponos cijele Hrvatske i koja je u Hrvatsku dovodila najveće svjetske biciklističke zvijezde organizirat ćemo isto to ponovno, ali nažalost do okončanja sudskog spora morali smo promijeniti ime u CRO Race i termin prebaciti na 1. 6. listopada. Sve se lako da provjeriti na službenoj stranici www.tourofcoratia.com, u kalendarima Svjetske biciklističke organizacije ili samo pretraživanjem interneta. Na našu pravu utrku u listopadu stižu vodeći svjetski timovi i biciklisti, gradovi i detaljne etape znat će puno prije unaprijed, promocija će biti na svjetskoj razini kao i dosad, utrku će izravno pronositi televizije, u gradovima će biti organizirana brojna događanja i zabavni sadržaji, svi ćemo se ponovno veseliti „najljepšoj razglednici Hrvatske“ koju je pokrenuo Vladimir Miholjević i ekipa Top Sport Events! (tourofcroatia.com)

U svakom slučaju, ovakav rasplet situacije i otkazivanje velike utrke za koju su natjecatelji i njihovi timovi već obavili rezervacije, kupili avionske karte i slično pet dana prije planiranog starta nanijelo je ogromnu štetu nečemu što se pokazalo kao izvrstan promidžbeni i turistički proizvod. Hoće li ju CRO Race uspjeti nadoknaditi, vidjet ćemo.

zatvori