Foto: Obrtnička škola Koprivnica.
Učenici koprivničke Obrtničke škole vratili su se s trotjedne stručne prakse u Pragu.

17 učenika iz ukupno 9 smjerova (elektromehaničar, elektroinstalater, elektroničar-mehaničar, plinoinstalater, vodoinstalater, instalater grijanja i klimatizacije, monter suhe gradnje, ličilac-soboslikar i stolar) je u sklopu projekta mobilnosti EUjedinjeni u Obrtničkoj od 10. do 30. ožujka obavljalo stručnu praksu u glavnom gradu Češke.

Učenici elektrogrupe predmeta radili su vježbe na kućanskim instalacijama, vježbe s izmjeničnim tipkalima, senzorom pokreta, elektromotorima te elektroničkim sklopovima i komponentama.

Također su posjetili sajam na kojem su mogli vidjeti novitete i tehnološki napredak iz područja elektrotehnike, dvije tvrtke od kojih se jedna bavi testiranjem izolatora i opreme za promatranje meteoroloških pojava, a druga izradom kabela za dalekovode te Muzej energetike u kojem su upoznali tehnologiju koja se koristila u povijesti kada je Prag dobio prvu energetsku mrežu.

Učenici strojarske grupe predmeta izrađivali su instalacije od polipropilenskih cijevi, bakrenih cijevi te bakrene spojnice. Također su postavljali grijaća tijela i mijenjali sanitarnu opremu. Učili su postupke zavarivanja čeličnih cijevi na simulatoru zavarivanja te aparatima za zavarivanje. Posjetili su i tri tvrtke s područja strojarstva gdje su radili vježbu spajanja vodovodnih instalacija, upoznali novitete iz područja grijanja, hlađenja i ventilacije te novitete u području kupaonske i sanitarne opreme.

Stolari su pomoću stolne kružne pile, ravnalice i debljače izrađivali masivni stol od jelovine, ormar od iverice i vrata od masivnog drva.

Učenici zanimanja ličilac-soboslikar imali su zadatak pripremiti mineralnu podlogu za izvedbu dekorativnih obojenja i tapetiranje učionice, izvesti dekoraciju imitacije mramora, dekoraciju pomoću šablone i obojiti predmetni uzorak prema zadanoj ton-karti.

Posjetili su stručnu tvrtku u kojoj su upoznali novitete u izradi raznih dekorativnih tehnika na mineralnim i drvenim podlogama.

Učenik zanimanja monter suhe gradnje izrađivao je stepenasti spušteni strop od gips-kartonskih ploča uz pomoć učenika partnerske ustanove – od izrade troškovnika do pripreme za bojanje.

Posjetio je i trgovački centar gdje se upoznao s raznim načinima izrade spuštenih stropova od gips-kartonskih ploča.

U slobodno vrijeme tijekom cijele mobilnosti učenicima su bila organizirana razna društvena i kulturološka događanja. Na raspolaganju im je bila sportska dvorana u kojoj su učili elemente rukometa uz nastavnika tjelesnog te igrali nogomet i stolni nogomet.

U Pragu su posjetili razne znamenitosti uz pratnju stručnog vodiča: Trg sv. Vjenceslava, Katedralu sv. Vida, Astronomski sat, Lennonov zid, Barutanu, Karlov most, Petrino Brdo, Tehnički muzej te Zoološki vrt.

Posjetili su gradove Brno, Karlovy Vary, Kutna Hora, Česky Krumlov i Karlštejn. Smješteni su bili u hotelu Monika u kojem su imali doručak i ručak, a u školskoj kuhinji ručak za vrijeme radnog tjedna, dok im je vikendima prehrana organizirana u mjestima koja su posjećivali. Tijekom mobilnosti komunicirali su na engleskom, ali i na češkom jeziku za koji su pohađali sate pripreme prije odlaska na mobilnost.

U sklopu istog projekta u studenom 2018. trotjednu stručnu praksu u Postojni obavljalo je 18 učenika četverogodišnjih smjerova.

Na Erasmus+ natječaj za strukovno obrazovanje i osposobljavanje u 2019. godini Obrtnička škola Koprivnica prijavila je tri odlazne mobilnosti učenika raznih zanimanja u Sloveniju i Francusku, ali i nastavnika u Francusku i Veliku Britaniju.

Osim toga, sljedeće školske godine Obrtnička škola očekuje dolazne mobilnosti učenika i nastavnika iz Maribora i Švedske, čime intenzivno širi svoju mrežu inozemnih partnera.