Petak, 26. travnja 2024.

Puhački orkestri iz Virja i Đurđevca predstavljat će našu županiju na državnoj smotri

Koprivničko-križevačku županiju će na Državnoj smotri puhača u Novom Vinodolskom predstavljati dva puhačka orkestra – puhački orkestri DVD-a Đurđevac i Virje. Odlučio je to selektor Hrvatskog sabora kulture Šime Vulelija, koji je ocjenjivao nastupe puhača na 20. jubilarnoj županijskoj smotri održanoj prošlog vikenda u Virju.

Premda se za županijskog predstavnika obično bira jedan orkestar, neslužbeno doznajemo da je došlo do ove iznimke jer su oba orkestra bila jako dobra u zadanim kategorijama koje je ocjenjivao.

Kako je objavljeno na službenoj Facebook stranici županijske Zajednice kulturno-umjetničkih udruga, prilikom vrednovanja selektor je ocjenjivao više elemenata izvedbe: izbor (koncepcija) programa, intonaciju, dinamiku, interpretaciju, ritam, tehničku izvedbu, kvalitetu zvuka i opći dojam.

U programu, koji je organizirala Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Koprivničko- križevačke županije, sudjelovalo je 200-tinjak glazbenih amatera iz pet puhačkih orkestara.

U natjecateljskom dijelu programa u C kategoriji sudjelovali su Puhački orkestar DVD-a Virje, Puhački orkestar DVD-a Đurđevac i Puhački orkestar grada Koprivnice, dok su u revijalnom dijelu programa nastupili Gradski puhački orkestar Križevci u A kategoriji i učenici Umjetničke škole virovskog Područnog odjela koprivničke umjetničke škole Fortunat Pintarić  – mali orkestar puhačkog orkestra DVD-a Virje u D kategoriji.

Pročelnica službe Ureda župana Melita Ivančić uvodnim se govorom osvrnula na 20 godina rada Zajednice. Pohvalila je njihove aktivnosti, istaknuvši da za opstanak kulturnog amaterizma u Podravini i Prigorju ne treba brinuti, zahvaljujući svim vrijednim i talentiranim ljudima koji čuvaju našu kulturnu baštinu i promoviraju Županiju unutar i izvan granica Hrvatske. Također je Puhačkom orkestru DVD-a Virje zahvalila na domaćinstvu smotre.

Subotnja smotra bila je dodatna prilika za međusobno upoznavanje, zbližavanje, pokazivanje glazbenih vještina koje su stekli u posljednjih godinu dana. Svojim glazbenim dostignućima puhači su pokazali kako njeguju glazbeni izričaj te istovremeno pridonijeli i približavanju birane glazbe publici.

Državna smotra u novom Vinodolskom bit će održana 8. i 9. lipnja ove godine.

zatvori