Petak, 26. travnja 2024.

PODRAVKIN PRAZNIČNI GRAH Evo recepta za grah koji će se na Praznik rada dijeliti u Koprivnici

Na Zrinskom trgu u Koprivnici sutra u podne tradicionalno će se dijeliti prvosvibanjski grah.

I ove će ga godine pripremiti Podravkini kulinarski stručnjaci i to prema već dobro poznatoj recepturi, rekao nam je specijalist kulinarstva Zlatko Sedlanić:

– Gledamo da ne mijenjamo recepturu s obzirom na to da je publika zadovoljna našim grahom. Radimo oko 3400 litara ukupne količine graha koji se priprema u osam kotlova zapremnine oko 300 litara. Isti je princip pripreme: posebno radimo temeljac, u drugim kotlovima kuhamo grah i onda taj temeljac dodajemo na grah.

Za pripremu ovogodišnjeg prvosvibanjskog Podravkinog graha potrebno je sljedeće:

– 350 kg graha
– 550 kg sušenog mesa – poput špek hamburgera, kranjskih kobasica, šunke i rolane lopatice
– 80 kg đuveđa
– 30 kg ajvara
– 100 kg luka
– 20 kg koncentrata rajčice
– 50 kg brašna za zapršku
– 10 kg vegete
– 1800 litara vode
+ fant za grah i variva te začini: sol, papar, crvena paprika slatka i ljuta, češnjak, lovorov list, peršin i ljute feferone (sve naravno s natpisom Podravka).

Uz Zlatka, na pripremi danas rade i drugi promotori kulinarstva. Oni će pod budnim okom legendarnog Dražena Đuriševića sutra od jutra spravljati grah koji će točno u podne biti spreman za podjelu u centru Koprivnice.

– Danas su počele pripreme, a sutra ujutro u šest sati počinjemo s kuhanjem graha. Kad prvi put zakipi, skidamo pjenu i onda stavljamo sve ostale sastojke. Gledamo da bude gotov do 11 sati tako da ga do 12 sat stignemo transportirati i podijeliti našim gostima odnosno posjetiteljima.

Spomenimo da će i ove godine, kao i prošle, biti podijeljeno oko 4500 porcija graha.

zatvori