Ponedjeljak, 6. svibnja 2024.

Pisanice od srca i autohtoni proizvodi Podravine i Prigorja predstavljeni u poljskom Krakówu

Četiri Pisanice od srca ove su godine otputovale za Poljsku, točnije Kraków, gdje su ih građani i turisti mogli razgledati u sklopu tradicionalnog Uskrsnog sajma na središnjem gradskom trgu. Uz same pisanice, na sajmu u Poljskoj izlagači s područja Koprivničko-križevačke županije predstavili su hrvatsku kulturu, nematerijalnu kulturnu baštinu i autohtone proizvode Podravine i Prigorja.

Koprivničko-križevačku županiju u Poljskoj su predstavljali župan Darko Koren, njegov zamjenik Darko Sobota i pomoćnica direktora županijske Turističke zajednice Kristina Sočev. Prije same izložbe na trgu, naši su izaslanici bili na prijemu kod gradonačenika Krakówa Jaceka Majchorowskog gdje je bilo riječi o mogućnostima suradnje i zajedničkim projektima. Uz to, u krakówskoj je gradskoj vijećnici otvorena i izložba naivnih slikara iz naše županije.

Župan Koren tom je prigodom istaknuo “međusobnu povezanost dvaju naroda koje krasi slična povijest, jezik i kultura” te naivnu umjetnost koja kroz ovaj projekt ima sve više poklonika diljem svijeta. Također je zahvalio domaćinima na njegovanju prijateljskih odnosa te ih pozvao da posjete županiju i razgledaju naše prirodne ljepote i znamenitosti, a posebno Hlebine kao središte naivne umjetnosti.

Konzulat Republike Hrvatske u Poljskoj tim je povodom obilježio i tamošnji Dan Republike Hrvatske. Predstavljanju pisanica prisustvovao je i počasni konzul Pawel Wlodarczyk, koji je bio i inicijator promocije Pisanica od srca i županijske kulturne baštine, kao i veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Poljskoj Tomislav Vidošević.

Od četiri pisanice koje su otputovale u Kraków jedna će tamo ostati trajno, a tri će se vratiti u Hrvatsku.

Na Uskrsnom sajmu u Krakówu predstavili su se Društvo izvornog folklora Koprivnički Ivanec, Čunčana čipka, Emina i Mile Baričević, Josip Cugovčan, OPG Hrženjak, Pampa tea, Stari zanati Želimorski te Kućna radinost Zlatko Štrfiček. Uz Zlatka Štrfičeka, sudjelovali su i ostali naivni umjetnici – Stjepan Pongrac, Josip Gregurić i Đuro Jaković, kao i Tamburaški sastav Frontmeni. S obzirom na svoju povezanost s poljskim tržištem, svoje je proizvode tamo predstavila i tvrtka Podravka, koja je svoj doprinos dala i kroz logističku podršku organizaciji predstavljanja u Poljskoj.

Projekt Pisanica od srca realiziran je uz financijsku potporu Hrvatske turističke zajednice, a pokrenula ga je županijska Turistička zajednica prije 12 godina.

Koprivničko-križevačka županija

zatvori