Subota, 27. travnja 2024.

OBNOVA KULTURNIH OBJEKATA Nastavljaju se radovi na sinagogi, Židovskom groblju i franjevačkoj crkvi

Grad Koprivnica i Ministarstvo kulture nastavljaju višegodišnju suradnju na obnovi kulturnih objekata.

Tako je gradonačelnik Mišel Jakšić s pročelnikom Konzervatorskog odjela u Bjelovaru Milanom Pezeljom potpisao ugovor o nastavku obnove sinagoge, Židovskog groblja i franjevačke crkve svetog Antuna Padovanskog.

Gradska pročelnica za društvene djelatnosti Ana Mlinarić za Radio Dravu je rekla:

– Mi u pravilu uvijek osiguravamo sredstva u iznosu koji nam odobri Ministarstvo. Isti iznos mora osigurati i Grad. Za ova tri projekta dobili smo 250 tisuća kuna od Ministarstva. Minimalno jednak iznos mora osigurati i Grad Koprivnica. Radovi nerijetko koštaju i više. Naime, u radove nije uračunata cijena projektne dokumentacije, a često se događa i da radovi i materijal budu skuplji. Stoga Grad nerijetko mora izdvojiti i veći iznos novca.

Za sanaciju poda sinagoge Grad je od Ministarstva dobio 100.000 kuna. Isti iznos namijenjen je za kompleks franjevačkog samostana s crkvom sv. Antuna Padovanskog. Tamo je planirana građevinska sanacija pročelja. Upola manji iznos, 50.000 kuna, Ministarstvo je odredilo za građevinsku sanaciju, prezentaciju i konzervatorsko-restauratorske radove na Židovskom groblju.

I kao što je to uobičajeno, svi planirani radovi na sva tri objekta moraju završiti do 31. listopada ove godine. Spomenimo i da Grad za program kulturne baštine svake godine planira oko 1,2 milijuna kuna. Taj je iznos, kaže pročelnica Mlinarić, u proračunu osiguran i ove godine.

Izvor: koprivnica.hr
Izvor: koprivnica.hr
Izvor: koprivnica.hr
Izvor: koprivnica.hr
zatvori