Petak, 26. travnja 2024.

NOVI RADOVI Koprivnička sinagoga dobit će novi, 200 tisuća kuna vrijedan pod

Koprivnička sinagoga dobit će novi pod vrijedan 200 tisuća kuna, doznajemo iz Gradske uprave.

Kako nam je rekao gradonačelnik Mišel Jakšić, Grad se neprestano trudi zadržati stari sjaj ovog zaštićenog spomenika kulture. Do sada je obnovljena vanjska stolarija, sanirana je ograda, izvedeni su radovi dijela građevinske sanacije što se primarno odnosi na odvodnju oborinskih voda, a napravljena je i sanacija kapilarne vlage.

– Mi na sinagogi stalno imamo konzervatorsko-restauratorske radove. Iz godine u godinu radimo sve što je u našoj moći i u mogućnosti našeg proračuna, po nekim prioritetima, da obnavljamo sinagogu – rekao je Jakšić i dodao kako mu je žao što je propao projekt javno-privatnog partnerstva u sklopu kojega su se trebale graditi škole, ali i obnoviti sinagoga. Za to odgovornom smatra aktualnu hrvatsku Vladu.

– Nemamo prostora za žaljenje ili za plakanje, jednostavno život ide dalje i mi moramo ići dalje. Ove godine smo aplicirali na natječaj Ministarstva kulture za obnovu poda s obzirom da imamo tamo određene koncerte i određena kulturna događanja.

Ministarstvo kulture za aktualnu sanaciju poda odobrilo je 100 tisuća kuna, dok će Grad Koprivnica za ove radove dodati još toliko.

– Ono što svakako moram dodati ispred Gradske uprave je da je sinagoga u našim mislima, u našim glavama i u našim planovima. Vjerujem da ćemo ju u narednih nekoliko godina sa snagom našeg proračuna uspjeti staviti u funkciju kakvu je ona zaslužila i kakvu vjerujem da žele građani ovog grada, a to je da bude doista jedan reprezentativan, kulturan objekt na području grada Koprivnice – zaključio je Jakšić.

zatvori