Petak, 3. svibnja 2024.

KATOLICI SLAVE VELIKO TRODNEVLJE Veliki četvrtak dan je posljednje večere i objave Isusove vječne poruke svijetu

U samom smo završetku Velikog tjedna; katolici diljem svijeta danas započinju sa slavljem Velikog trodnevlja. U njega spadaju Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota. Tjedan je to našeg istinskog otkupljenja i spasenja. pojasnio je za čitatelje Drave.info dekan koprivničkog dekanata, močilski župnik monsinjor Leonard Markač.

Sveti tjedan, u kojemu smo trenutno, započeo je nedjeljom Cvjetnicom. Njome su se vjernici diljem svijeta prisjetili Isusovog dragovoljnog ulaska u Jeruzalem. Tamo će se dogoditi najveća spasonosna žrtva za spasenje čitavog svijeta, svih ljudi, svih generacija, priča monsinjor Markač posebno pojasnivši što se događalo na Veliki četvrtak koji danas slavimo:

– Prije svoje predragocjene muke i smrti na križu, Isus je u dvorani posljednje večere okupio svoje prijatelje, učenike, nama znane kao apostole i ostavio im najvažniju oporuku. Ona se sastoji se od tri važna dijela: euharistije, drugog svećeničkog reda i zapovijedi zakona ljubavi među svima nama. Tako je najvažniji dio svog učenja sačuvao upravo za sam kraj svog ovozemaljskog života, vjerojatno zato da bismo to dobro upamtili i “činili njemu na spomen” – kaže svećenik Markač te pojašnjava svaku od tri “oporučne stavke”:

– Isus je prvo osnovao euharistiju. Ona je kao kruh vječnog života, kao popudbina nama na ovom zemaljskom putovanju prema vječnosti. Kao što nam je potrebna hrana za tijelo, tako nam je potrebna i hrana za dušu, premda čovjek to često zanemaruje. A Isus je sam sebe žrtvovao, svoje tijelo je žrtvovao kao hranu za naše spasenje.

Leonard Markač. Snimio Marko Posavec.

Isus je na posljednjoj večeri ustanovio i sakrament svećeničkog reda. Apostole je zaredio za prve svećenike. I njima je, uzevši kruh i vino te blagoslovivši Gospodina rekao: “Ovo činite meni na spomen”. Tako će apostoli do konca svijeta činiti ono što je njihov učitelj učinio na posljednjoj večeri, pojašnjava močilski župnik te kao najvažniju Isusovu poruku s posljednje večer ističe – ljubav.

– Ljubav je ono od čega svi živimo, međusobna bratska ljubav. Upravo je čin ljubavi Isus slikovito pokazao na posljednjoj večeri. Iznenada je uzeo ubrus, zatražio lavor s vodom i počeo prati noge učenicima. Gledali su se ne razumjevši što čini. Petar mu se i usprotivio rekavši “Ne, ti meni nećeš prati noge!” No Isus mu uzvrati da ne razumije što čini. “Ja sam vaš učitelj. Ja sam vaš Gospodin. Ako ja to činim vama, dao sam vam primjer da i vi kroz čitav život i čitave generacije to činite, da služite.”

– Ovaj Isusov čin važan je za svaku generaciju čovječanstva. Osobito je važan u današnje vrijeme kad se osjećaj bratske ljubavi, razumijevanja i pomaganja jednostavno ugasio. To je potrebno oživjeti. I upravo nam to po Isusovu primjeru želi pokazati današnji Veliki četvrtak – poručuje monsinjor Markač.

Za podsjetiti je da su u katoličkim crkvama zvona “zavezana”. Ona su simbol i radosti i žalosti, no ovih dana Isusu patniku u čast ona – šute. Tako nam daju priliku da se povučemo u sebe, više razmišljamo, meditiramo… Zvona ćemo ponovno odvezati na Veliku subotu navečer, nakon obreda tijekom mise uskrsnuća, kad svećenik zapjeva slavljeničku pjesmu Slava Bogu na visini.

A u nekim crkvama, poštujući običaj iz Gluhe nedjelje (dva tjedna prije Uskrsa), križ se prekriva ljubičastom tkaninom. Taj čin vjernicima dodatno omogućava da se udube u tajnu poruke onoga koji nam, kaže velečasni Markač, na srcu razumljiv način progovara.

Župnik Markač poziva nas na tradicionalnu procesiju

– Pozivam od srca sve vjernike grada Koprivnice i okolice, ako imate volje i mogućnosti, dođite na našu tradicionalnu procesiju i misu na Uskrsni ponedjeljak. Procesija kreće u 10 sati od kapelice svetog Jožefa na Varaždinskoj cesti. Ako Bog da lijepo vrijeme, misa u Močilama bit će vani. Kao i uvijek, svi ste dobrodošli!

zatvori