Petak, 26. travnja 2024.

OVO JE DOMKO Komunalac predstavio novi proizvod: kompost koji vam stiže na kućni prag

Koprivnički Komunalac osmislio je i na tržište plasirao novi proizvod. Riječ je o kompostu pakiranom u vreće od 50 litara, kojega su nazvali DomKo.

Javnosti ga je predstavila predsjednica Uprave Komunalca Nataša Tetec:

– DomKo je kompost prve klase, prema svim analizama certificiranih laboratorija. Kao takav je pogodan kao organski poboljšivač tla i kao organsko gnojivo. Naš DomKo preporučamo koristiti kod pripreme tla za uzgoj povrća, začinskog i ljekovitog bilja, ukrasnog bilja, za pripremu cvjetnih gredica i za prihranu u vinogradarstvu i voćarstvu te za popravak biogenih svojstava tla.

Preporuke stručnjaka za korištenje DomKa tiskane su na prigodnom edukativnom letku, dostupnom na svim prodajnim mjestima. Osim na kompostištu, DomKo će biti dostupan i ispred upravne zgrade Komunalca, na blagajni gradskog groblja i na gradskoj tržnici; ponedjeljkom na sajmištu, a ni to, kaže Nataša Tetec, nije sve: DomKo vam može stići i pred vrata.

– DomKo će biti dostupan i u našim vozilima. Tako će svaki građanin kompost moći kupiti i kad vozila dolaze po otpad. Važno je samo voditi računa o rasporedu odvoza po rajonima koji je dostupan korisnicima. Sve informacije dostupne su na svim prodajnim mjestima, putem našeg info maila i web stranice – poručuje Nataša Tetec.

Snimio Krešo Puklavec.

Zadovoljstvo novim proizvodom Komunalca izrazio je gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić:

– Jako me veseli što je Grad Koprivnica, zahvaljujući Komunalcu, drugi u Hrvatskoj po razvrstavanju otpada. To je lijep postotak i pokazatelj da je jako puno napravljeno. Dobar je i poticaj da s daljnjim projektima za oporabu otpada i dalje pratimo trend, te da i dalje imamo visoke stope u razvrstavanju otpada. Uprava Komunalca i njegovi radnici napravili su jako velike iskorake. Samo ću podsjetiti da nas ove godine očekuje ulaganje u novo reciklažno dvorište sredstvima Europske unije, ali i završetak pregovora za širenje i zatvaranje u mini pogon naše kompostane.

Snimio Krešo Puklavec.

Danas je službeno startala nova sezona BicKa, javnog gradskog bicikla. Riječ je o još jednom projektu po kojemu je Koprivnica postala prepoznatljiva i primjer drugima, ocijenio je gradonačelnik Jakšić:

Summa summarum samog BicKa je da me i to izuzetno veseli. Naš tempo počeli su pratiti i drugi gradovi u okruženju. Očito da električni bicikli i javni prijevoz biciklima je nešto što je u ovoj zemlji počelo biti “in”.

Kako je nastao DomKo?

Za podsjetiti je, Komunalac je s pilot-projektom odvojenog sakupljanja zelenog otpada u zelenim vrećama počeo 1. travnja 2011. godine. Tijekom dvije godine tim je pilot-projektom bilo obuhvaćeno 5000 domaćinstava. Dodatni iskorak uslijedio je 2015. godine kad se sa zelenih vreća prešlo na zelene spremnike. Domaćinstvima je tada podijeljeno oko 11 tisuća spremnika volumena 120 litara, dok je u višestambenim zgradama završilo 900 spremnika volumena 360 litara. Sav tako prikupljen otpad odvozi se na koprivničko kompostište u Herešinu gdje se kompostiranjem u kontroliranim uvjetima dobiva visokokvalitetan kompost.

Dosad su korisnici kompost mogli pribaviti samo na kompostištu u Herešinu, u rinfuzi ili u dvije frakcije – 30×30 i 16×8 mm. U Komunalcu vjeruju da će novim pakiranjem od 50 litara dodatno omogućiti građanima korištenje ovog komposta.

zatvori