Nedjelja, 26. svibnja 2024.

Građanima koprivničke Podravine brzi internet? Odluka početkom iduće godine

U sjedištu Koprivničko-križevačke županije održan je peti radni sastanak o Projektu izgradnje širokopojasne infrastrukture za pristup internetu. Na poziv župana Darka Korena sastanku su se odazvali načelnici općina Drnje, Legrad i Novigrad Podravski, te predstavnici općina Đelekovec, Gola, Hlebine, Koprivnički Ivanec, Peteranec, Rasinja, Sokolovac, ali i Grada Koprivnice. Svi oni zajedno sudjeluju u ovom važnom projektu.

Kako je Dravi.info rekla voditeljica Odsjeka za informatičku podršku i informacijsku sigurnost Koprivničko-križevačke županije Verica Ujlaki, do 17. ovog mjeseca traje javna rasprava o izgradnji širokopojasne infrastrukture za pristup internetu. Riječ je o ponovljenoj 15-dnevnoj javnoj raspravi koja je u našoj županiji pokrenuta 2. travnja.

Izvor: kckzz.hr

Jedna javna rasprava već je održana, no od njenog završetka pa do potpisivanja ugovora – koje je najavljeno za prvo tromjesečje iduće godine, prošlo bi više od godinu dana, što je protivno zakonskim propisima, pojasnila je Ujlaki te dodala kako su u međuvremenu neki operateri već izgradili neke od infrastrukturnih objekata pa preostaje vidjeti kakvo je njihovo zanimanje trenutno.

– Kako smo pokrenuli projekt tako su se pokrenuli i operateri. Na prvoj javnoj raspravi iskazali su određeni komercijalni interes i krenuli graditi. A imamo i naše lokalne operatere – kaže Verica Ujlaki te pojašnjava da bi se ovim projektom izgradila infrastruktura koja bi građanima učinila dostupnom internetsku vezu. I to ne bilo kakvu, već vrlo stabilnu i jaku.

– Znači jednaku dostupnost brzog interneta – interneta iznad 40 Mbps, odnosno na 80% područja minimalno 100 Mbps za sve građane na cijelom području obuhvata koji pokriva ovaj plan, bez obzira je li riječ o stanovnicima Repaša, Ždale ili Koprivnice – dodala je Ujlaki.

Riječ je o projektu koji zahtijeva investiciju oko 120 milijuna kuna. A kako je u našoj županiji izabran model s privatnim investitorom, novac treba osigurati operater.

Također, još je neizvjesno hoće li upravo podravski projekt biti izabran za realizaciju, kaže Verica Ujlaki:

– Prvo će se znati hoćemo li uopće proći na tom projektu. Naime, novca ima samo za 30 projekata, a na području cijele Hrvatske ih se priprema 72. Jesmo li prošli, znat ćemo početkom siječnja iduće godine.

Podsjetimo još da je projekt startao 2014. godine.

Izvor: kckzz.hr
zatvori