Subota, 18. svibnja 2024.

FOTO: SVJETSKI DAN SVJESNOSTI O AUTIZMU Okupljanjem u centru Koprivnice upozorili na probleme osoba s teškoćama iz autističnog spektra

Svjetski je dan svjesnosti o autizmu. Obilježava se kako bi se u društvu podigla svijest o ovom poremećaju i problemima s kojima se osobe s poremećajima iz spektra autizma i njihove obitelji susreću u svakodnevnom životu.

O kakvom je poremećaju riječ, Dravi.info je rekla edukacijska rehabilitatorica u koprivničkom Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Podravsko sunce Anja Holeček:

– Autizam je organski razvojni poremećaj koji se očituje teškoćama u društvenim interakcijama i komunikaciji i različitim ponašanjima, stereotipnim ponašanjima koja odskaču od uobičajene rutine, kako smo navikli da se dijete ili odrasla osoba ponaša. Iz toga onda odmah proizlaze i neki problemi, odnosno osude okoline onih koji su drugačiji.

Problemi s kojima se susreću su različiti, a ovise o teškoćama koje imaju iz širokog autističnog spektra, pojašnjava Holeček:

– Kad govorimo o poremećajima iz autističnog spektra, radi se o jednom širokom spektru. Imamo osobe koje su niže funkcionirajuće, koje možda imaju i neke dodatne teškoće – intelektualne, poremećaje senzorne integracije i treba im više podrške tijekom svakodnevnog funkcioniranja. Imamo i višefunkcionirajuće osobe kod kojih možda treba podrška tek u nekim stvarima ili mogu u potpunosti živjeti samostalno, završiti škole, fakultete… Sve ovisi o svakoj pojedinoj osobi, sve je jako individualno.

Prema uvriježenom obrascu, na tisuću stanovnika jedna osoba ima autistične poremećaje. U koprivničkom centru Podravsko sunce trenutno imaju 15-ak takvih učenika. Svakome se pristupa individualno, ovisno o njegovim i potrebama njegove obitelji. A kako bi dodatno upozorili društvo na osobe s autističnim poremećajima i probleme s kojima se susreću, Podravsko sunce je upriličilo okupljanje na koprivničkom Zrinskom trgu. U strogom centru Koprivnice tako su se okupili učenici i njihove obitelji te djelatnici Podravskog sunca, uz plave balone, simbol obilježavanja ovoga dana.

zatvori