Petak, 26. travnja 2024.

FOTO Počela je podjela uskrsnica umirovljenicima, Željko Blažević: Bolje ikaj nego nikaj, danas ništ nije zviška

Grad Koprivnica i ove godine umirovljenike daruje prigodnom uskrsnicom. Ona iznosi 100 kuna, a pravo na nju ostvaruju umirovljenici s prebivalištem na području Grada Koprivnice čija mirovina, za veljaču 2019. godine, tuzemna i inozemna, zajedno s dodacima ne prelazi 2000 kuna.

Podjela je započela jutros u vjenčaonici u Gradskoj upravi, a umirovljenike su dočekali pročelnica za društvene djelatnosti Ana Mlinarić, zamjenice gradonačelnika Melita Samoborec i Ksenija Ostriž te gradonačelnik Mišel Jakšić koji je ovom prilikom rekao:

– Jako smo ponosni na ovaj program jer mislim da na taj način vraćamo određeni dug koji imamo kao društvo prema onima koji su stvarali ovaj grad. Nažalost, društvo očito s vremenom nije pratilo i nije honoriralo ono što su oni stvarali u svom životu jer nije zgodna brojka kad znamo da je cenzus 2000 kuna, a očekujemo oko 1500 umirovljenika koji će dobiti svoju uskrsnicu. Sigurno je to nešto što govori da mirovinski sustav nije dobro posložen. Najtragikomičnije je što Vlada sprema novu mirovinsku reformu koja će još jače lupiti po umirovljenicima.

Podsjetimo, Zrinski trg je uz desetak godina dugu tradiciju isplate božićnica, darivanje umirovljenika prošle godine dopunio i sa sličnim uskrsnim darom.

– Nažalost, vrlo je malo gradova u ovoj zemlji koji daju i božićnicu i uskrsnicu, a da ne kažem da ih je minimalno koji imaju ovakav cenzus kakav imamo mi. Obično su ti cenzusi puno manji – rekao je gradonačelnik Jakšić.

Željko Blažević. Snimio Krešo Puklavec.

Kako je zadovoljan iznosom uskrsnice rekao nam je umirovljenik Željko Blažević:

– Zadovoljan sam, bolje ikaj nego nikaj. Nikad ništ nije zviška u današnje vrijeme, more bit manjka, al’ ne viška. Vjerojatno bude nekakva šunka kupljena za taj novac, to je ono kaj nam treba. Možda još ostane za luk i hren.

Kao što je već uobičajeno, darove umirovljenicima u Gradskoj upravi dijele prema abecednom redu prezimena. Da bi preuzeli dar, umirovljenici trebaju donijeti osobnu iskaznicu i dokaz o visini mirovine.

Oni koji iz opravdanih razloga neće moći podići svoju uskrsnicu prema utvrđenom rasporedu, to će moći učiniti kasnije na blagajni Grada Koprivnice u prizemlju, soba broj 1, od 15. do 19. travnja, svakim radnim danom od 9 do 13 sati.

zatvori