Četvrtak, 25. travnja 2024.

FOTO U Drnju je otvoren suvremeni rasadnik iz kojega će sadnice hrasta lužnjaka putovati i u Europu: ‘Ovo je povijesni dan za hrvatsko šumarstvo’

Uprava šuma – Podružnica Koprivnica danas je službeno otvorila novouređeni rasadnik u Drnju. Proteže se na 12 hektara, formiran je još 1986., a prije 10 godina izrađeno je idejno rješenje suvremenog rasadnika za proizvodnju sadnica hrasta lužnjaka i kitnjaka, bukve i crnog oraha.

– Cilj je da se ovdje proizvodi tri milijuna kontejnerskih sadnica. Osim što ćemo pokriti potrebe hrvatskog tržišta, najveći nam je cilj izlazak na europsko tržište sa sadnicama hrasta lužnjaka. Upravo je to jako veliki brend pa više nećemo izvoziti samo trupce već i kvalitetan sadni materijal koji smo spremni ponuditi ostalim zemljama – istaknula je viša stručna suradnica iz Odjela proizvodnje Direkcije Hrvatskih šuma Mirjana Grahovac-Tremski.

Projekt rasadnika realiziran je tijekom posljednje dvije godine i rezultat je investiranja koprivničke Uprave šuma, rekao nam je upravitelj Mirko Kovačev:

– Sve je isfinancirano iz plana naše koprivničke podružnice Hrvatskih šuma. Mi godišnje investiramo 15 do 20 milijuna kuna u opremu, ceste, prometnice, strojeve, nove tehnologije… Ovo je za nas uobičajena investicija. Pojedinačno je velika, no u okviru naših planskih investicija je održiva.

Investicija je dosegla oko dva milijuna eura, i premda će u rasadniku raditi jednak broj zaposlenika kao i dosad, proizvodnja se – zahvaljujući novim tehnologijama – udeseterostručuje. Ovim projektom posebno su ponosni u Hrvatskim šumama, rekao je predsjednik Uprave Krunoslav Jakupčić:

– Ovaj je rasadnik najveći i najmoderniji za proizvodnju kontejnerskih sadnica. Stoga je ovo zaista veliki dan, povijesni dan za hrvatsko šumarstvo i mi smo vrlo, vrlo ponosni na to.

Rasadnik je umjesto najavljenog ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića otvorio državni tajnik Željko Kraljičak. Recimo i da su iz Hrvatskih šuma istakli veliku suradnju lokalne zajednice u realizaciji ovog projekta, poput brzih uvrštenja rasadnika u prostorne planove, prvenstveno Koprivničko-križevačke županije i Općine Drnje.

zatvori