Četvrtak, 16. svibnja 2024.

FOTO Koprivnički dobrovoljni vatrogasci proslavili 145. obljetnicu djelovanja

145. redovita godišnja skupština Dobrovoljnog vatrogasnog društva Koprivnica održana je u subotu, 30. ožujka, u Društvenom domu u Herešinu. Otvorio ju je predsjednik DVD-a Koprivnica Nikola Sočev, pozdravivši sve nazočne.

Veoma dobru suradnju s vatrogascima DVD-a Koprivnica potvrdili su svojom nazočnošću predstavnici JVP Križevaca i JVP Koprivnice, jedne Udruge žena te delegacije 34 dobrovoljnih vatrogasnih društva iz Hrvatske kao i delegacija pobratimskog društva Domžale-Mesto iz Slovenije.

Skupštinu su svojim dolaskom uveličali predsjednik VZ Koprivničko-križevačke županije Goran Matoničkin, zamjenik predsjednika VZ Koprivničko-križevačke županije i zapovjednik JVP Križevaca Ivan Matosović, predsjednik VZ Grada Koprivnice Ivan Golubić, zapovjednik VZ Grada Koprivnice Hrvoje Blažeković, zapovjednik JVP Grada Koprivnice Marijan Kicivoj, zamjenica zapovjednika JVP Grada Koprivnice Jasminka Jakupec, zamjenica gradonačelnika Grada Koprivnice Ksenija Ostriž, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić, zamjenik zapovjednika VZ Grada Koprivnice Branislav Pavlović, vlasnici tvrtke KL Protektion Ivana i Zvonimir Legemec te prijatelj i donator društva Dragutin Ciglar.

Nakon usvajanja dnevnog reda, skupštinu je dalje vodio predsjednik radnog voditeljstva Danijel Topalović.

Osvrt na bogatu povijest koprivničkog vatrogastva, nastanak i humano djelovanje društva kroz 145 godina pročitala je Dragana Palfi Topalović.
Izvješće o radu za 2018. g. te prijedlog plana rada za 2019. godinu pročitao je zapovjednik društva Danijel Matijaković.
Financijsko izvješće za 2018. g. te prijedlog financijskog plana prihoda i rashoda za 2019. godinu pročitala je Dragana Palfi Topalović.
Izvješće Nadzornog odbora podnio je Božidar Bartolec.
Izvješće Verifikacijske komisije podnijela je Danijela Paša.
Sva izvješća i planovi za 2019. godinu usvojeni su jednoglasno.

Dodijeljena su mnogobrojna uvjerenja, priznanja i odlikovanja. Uvjerenje o završenom osposobljavanju za zvanje vatrogasca I klase primilo je troje članova, Uvjerenje o završenom osposobljavanju za zvanje vatrogasni časnik I klase 8 članova i Uvjerenja o završenom usavršavanju za specijalnost “Rad s aparatima za zaštitu dišnih organa” primila su 2 člana društva.

Spomenicu za 10 godina provedenih u vatrogastvu primio je 1 član, a za 20 godina 2 člana.
Brončanu vatrogasnu medalju primilo je 12, srebrnu 3 te zlatnu 3 članova.
Brončanu vatrogasnu plamenicu primilo je 14 članova, srebrnu 1 član kao i zlatnu 1 član.
Spomenicu vatrogasni veteran primili su Ivan Krleža i Zvonko Galešić.
Društvo je dodijelilo 18 plaketa i 23 zahvalnice zaslužnim članovima, suradnicima, sponzorima i donatorima.
Posebno i veoma živo bilo je prilikom podjele 14 prigodnih kipića vatrogasca ekipi ženske mladeži i njihovim voditeljima, poradi sudjelovanja na državnom vatrogasnom natjecanju.

Članovi skupštine društva jednoglasno su donijeli odluku da se 15 novih članova primi u članstvo DVD-a Koprivnica.

Od gostiju nazočnima su se prigodnim riječima obratili ispred Grada Koprivnice zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž, u ime Koprivničko-križevačke županije zamjenik župana Ratimir Ljubić, predsjednik VZ KCKŽŽ Goran Matoničkin, zapovjednik JVP KC Marijan Kicivoj, predsjednik VZG KC Ivan Golubić, zapovjednik JVP KŽ Ivan Matosović, zapovjednik VZG KC Hrvoje Blažeković, vlasnica tvrtke KL Protektion Ivana Legemec, predsjednik PGD Domžale-Mesto Anže Korošec i predsjednik DVD-a Aljmaš Dragan Sever Smrček.

Pobratimi iz Domžala domaćinu su poklonili jednu B cijev a tvrtka Kl Protektion je domaćine darovala s dva para interventnih rukavica.

Nakon službenog dijela skupštine upriličeno je druženje i prigodni domjenak za sve nazočne, a za ugodno raspoloženje pobrinuli su se članovi glazbene grupe “Plan B”.

Izvjestitelj
VZ Koprivničko-križevačke županije
Krešimir Juratović

Predsjednik N. Sočev: Građani mogu biti sigurni da ćemo im uvijek priskočiti u pomoć

Gotovo polovica članova DVD-a Koprivnica su mladi ljudi, dok je veterana – vatrogasaca starijih od 60 godina ostalo svega desetak. Doznali smo to od predsjednika Nikole Sočeva koji je istakao najvažnije aktivnosti iz protekle godine:

– Prošle godine smo imali devet intervencija gašenja požara i ispumpavanja vode. Djelujemo u suradnji s Javnom vatrogasnom postrojbom. Zovu nas na veće intervencije i sanacije. U posljednje vrijeme imamo dosta intervencija i zbog požara otvorenih prostora.

Sočev kaže da građani mogu biti sigurni da će im koprivnički dobrovoljni vatrogasci uvijek priskočiti u pomoć. Osim dobre volje, u potpunosti su opremljeni za intervencije:

– U operativnom sastavu imamo 25 vatrogasaca s obavljenim liječničkim pregledima. To su ljudi koji mogu odraditi najzahtjevnije intervencije. Uvijek možemo računati na još 20 do 30 članova koji se mogu odazvati intervencijama i odraditi sve što vatrogasci rade.

Njima, kaže predsjednik Sočev, treba dodati i dvadesetak vatrogasaca osposobljenih za bolničara što dodatno doprinosi kvaliteti zbrinjavanja unesrećenih.

Recimo i da u DVD-u Koprivnica za ovu godinu planiraju održavanje interventne spremnosti, sudjelovanje na natjecanjima i organiziranje 16. po redu Memorijalnog turnira vatrogasne mladeži “Stjepan Paša”, ali i zahvate na održavanju vatrogasnog doma. Za sve to, računaju, ove će im godine trebati oko 140.000 kuna.

Sandra Levak-Miklošić

zatvori