Ponedjeljak, 29. travnja 2024.

Aleja branitelja uređena je na koprivničkom gradskom groblju

Grad Koprivnica ispunio je svoju zakonsku obvezu i osigurao prostor na Gradskom groblju Pri Svetom Duhu za posljednja počivališta hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

Kako je Radio Dravi u emisiji “Dani ponosa i slave” rekla specijalistica za marketing i odnose s javnošću koprivničkog Komunalca Petra Bijač, Aleja branitelja smještena je na 27. grobnom polju i ima 84 grobna mjesta.

– Aleja branitelja smještena je u novom dijelu groblja. Glavna staza koja prolazi središtem povezana je sa starim grobljem i centralnim križem. Poprečnom stazom ostvarena je komunikacija unutar polja, a povezana je i s ulazom s istočne strane. Prostor se i dimenzijama uklapa u cjelinu i postojećeg i novog dijela groblja – veli Bijač.

Riječ je o tipskim grobnim mjestima s po dva ukopna mjesta, kaže Petra Bijač te dodaje:

– Sve je spremno, prostor je pripremljen i za ukope i hortikulturalno je uređen. Okružen je crnogoričnom šišanom živom ogradom. Tako dodatano naglašava svečanost i intimnost te otvorene memorijalne dvorane.

I dok je Aleja branitelja, koju još zovu i Memorijalno groblje, spremna za ukope, pravilnik koji definira detalje korištenja još je u izradi.

Dodajmo i da su odredbe Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji (N.N. 121/17) stupile na snagu 14. prosinca prošle godine. Njime je u članku 137. st. 12. propisano da su jedinice lokalne samouprave i drugi vlasnici groblja dužni osigurati dijelove groblja odnosno aleje za pokop hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

Foto: GKP Komunalac Koprivnica.
Foto: GKP Komunalac Koprivnica.
Foto: GKP Komunalac Koprivnica.
zatvori