Petak, 26. travnja 2024.

STANJE SIGURNOSTI Iako su vijećnici pohvalili lokalnu policiju, upozorili su na problematičan promet, uporabu sintetskih droga i zanemarivanje djece

Na nedavno održanoj Gradskoj sjednici koprivnički su vijećnici prema predočenim statistikama stanje sigurnosti u Koprivnici ocijenili pozitivnim te pohvalili lokalnu policiju zahvaljujući čijem je angažmanu sigurnost građana na zavidnom nivou.

No, ipak se našlo povoda prigovorima i upitima. Tako je nezavisni Miodrag Maričić upozorio na povećanje broja prometnih nesreća na određenim križanjima:

Miodrag Maričić. Snimio Marko Posavec.

Značajan je broj prometnih nesreća na križanjima pa me zanima može li policija na bilo koji način utjecati na prenamjenu istih, a isto tako vrlo je bitan podatak koliko je prijava policija podnijela protiv onih koji su ceste projektirali i radili. Jer, policija rijetko to radi. Nema tu naviku kao oni u inozemstvu.

HDZ-ov vijećnik Ernest Forjan istaknuo je povećanje kriminaliteta u određenim segmentima usporedivši statistiku prošle i pretprošle godine:

– Došlo je do povećanja maloljetničkog kriminaliteta s 35 na 66 slučajeva, a isto tako je došlo do povećanja organiziranog kriminaliteta s 13 na 35 slučajeva. Što se droge tiče tu je znatno povećanje s 23 na 45 slučajeva. A imamo i pojavu računalnog kriminaliteta. Vrlo je važno da dolazi do pada gospodarskog kriminaliteta s 43 na 2 slučaja, ali i do porasta zanemarivanja i zlouporabe djetetovih prava. Koristim priliku da kažem da se ulažu napori da budemo sigurni i zahvaljujem se policiji na tome.

Ernest Forjan. Snimio Marko Posavec.

Zanimljivo stajalište iznio je nezavisni Antonio Grgić:

– Ovo se pred policijom ne govori, ali ja sam za legalizaciju marihuane. Ono što me jako zabrinjava je uporaba sintetičke droge, odnosno Galaxyja. Vidi se skoro pa 100 postotni skok vezan za uporabu droga. Čuli smo da se u jednoj trgovini prodavala sintetička droga pa me zanima je li to regulirano jer takve droge imaju smrtne posljedice.

Antonio Grgić. Snimio Marko Posavec.

Načelnik Policijske postaje Koprivnica Mišel Kiš zahvalio je na izrečenim pohvalama, napomenuvši važnost suradnje s ustanovama, kao i sa samim građanima:

– Što se tiče maloljetničkog kriminaliteta, o prevenciji bi trebao više brinuti Centar za socijalnu skrb. Mogu reći da su djeca iz problematičnih slučajeva u pravilu zbrinuta. Veliki problem koji je spomenuo gospodin Grgić jesu sintetske droge i to ne samo u Koprivnici već i u cijelom svijetu. Nitko to nije uspio urediti do kraja. Pa ni mi. Ipak, lista zabranjenih tvari se uredno ažurira nekoliko puta godišnje. Mi uzimamo te supstance i šaljemo na vještačenja i nakon toga se stavlja na zabranjenu listu. Međutim, oni koji to proizvode su uvijek ispred nas i proizvode nešto novo.

Načelnik postaje prometne policije Dalibor Marković također je zahvalio na ocjeni gradskih vijećnika, nadodavši kako i sami upozoravaju na crne točke u prometu, no policija – kaže, na tehnička rješenja nema utjecaj. Apsolutna sigurnost ne postoji, odgovornost je na vozačima i ostalim sudionicima u prometu, zaključio je Marković.

zatvori