Subota, 18. svibnja 2024.

OPREZNO S VATROM Ne morate ni izazvati požar da biste riskirali visoku novčanu kaznu

Posljednje dane veljače i prve dane ožujka u našoj su okolici obilježili požari otvorenog prostora. Zahvaljujući toplom razdoblju krenuli su prvi proljetni radovi, a sušno i vjetrovito vrijeme bilo je izuzetno pogodno za nastanak i širenje požara.

Samo u prva dva mjeseca ove godine Policijska uprava koprivničko-križevačka zabilježila je već osam požara otvorenih prostora. Za usporedbu, u istom razdoblju u prethodne dvije godine nije ih uopće bilo, istaknuo je danas na konferenciji za medije inspektor za zaštitu od požara i eksplozija Policijske uprave Tihomir Kalaus, te iznio osnovne principe sigurnog spaljivanja biljnog otpada na otvorenom:

– Najbitnije je sljedeće: Zemljište na kojem obavljate spaljivanje potrebno je izolirati od ostalih površina na kojima se nalaze poljoprivredne kulture, šume ili građevine podložne zapaljenju kako bi se izbjegla mogućnost nekontroliranog širenja požara. Zabranjeno je spaljivanje biljnog otpada u uvjetima jakog vjetra, noću i u blizini građevina koje su podložne zapaljenju. Osoba koja obavlja spaljivanje mora biti punoljetna i ne smije napustiti mjesto spaljivanja dok vatra nije u potpunosti ugašena.

Tihomir Kalaus. Snimio Marko Posavec.

Osim toga, vatra se ne smije paliti unutar 20 metara od gospodarskih zgrada te 50 metara od ruba šume. Fizička osoba koja namjerno izazove požar može biti kažnjena s i do 150 tisuća kuna, odnosno 60 dana zatvora. Ako požar izazove iz nehaja, kazna je do 15 tisuća kuna. No, prema novom Zakonu o šumama kaznu do 20 tisuća kuna riskirate čak i ako ne prouzročite požar, upozorio je inspektor Kalaus:

– Napomenuo bih da se u ovom slučaju ne radi o izazivanju požara. Dovoljno je da netko zapali vatru unutar te udaljenosti i podložan je ovim kaznenim sankcijama.

Mala nepažnja može imati velike posljedice, podsjetio je Kalaus, ne samo za okoliš već i za počinitelja:

– Iako su kazne visoke, vrlo često počinitelji se nađu u situaciji da nisu kazne njihov najveći problem nego materijalna šteta, koja može biti na desetke, ponekad i stotine tisuća kuna.

Na kraju podsjetimo: ne spaljujte biljni otpad noću ili u uvjetima jakog vjetra te se pobrinite da ste na sigurnoj udaljenosti od zgrada, šume i zapaljivih površina. Ostanite uz vatru dok ne bude u potpunosti ugašena. Ako vatra ipak izmakne kontroli, odmah obavijestite vatrogasce i policiju.

Opširnije o ovoj temi čitajte na novim internetskim stranicama Policijske uprave koprivničko-križevačke.

zatvori