Petak, 26. travnja 2024.

NAKON IZBORA NA PODOLICAMA Nezavisni: Mi nismo krivi za ponavljanje izbora, jasno da je problem koalirati kad je deset stranaka u igri

Predstavnici liste nezavisne grupe birača koji su nedavno na izborima za Vijeće mjesnog odbora Podolice osvojili tri mandata obratili su se danas medijima te komentirali situaciju u kojoj još uvijek nijedna opcija nema većinu u mjesnom odboru.

Podsjetimo, lista desne koalicije HDZ-a, Mreže, HNS-a i HDS-a na ponovljenim izborima osvojila je četiri mandata, nezavisni su pod vodstvom Nikole Barbarića dobili tri mandata, a listi lijeve koalicije SDP-a, HSS-a, GLAS-a, Laburista, HSU-a i HSLS-a pripala su dva mandata.

Povodom novonastale situacije nezavisni su poručili da su otvoreni za suradnju, kako je rekao nositelj liste Nikola Barbarić:

– Nadamo se da novih izbora neće biti. Mi smo kao nezavisni na našim prvim izborima odlučili da je nama cilj ili preuzeti vođenje ovog kvarta ili otići u oporbu. Odgovara nam i jedna i druga opcija.

Nikola Barbarić. Snimila Sonja Barčanec.

Barbarić je dodao i kako su stranke nakon prvih i drugih izbora imale dovoljan broj mandata da same stvore vladajuću koaliciju u Podolicama. Ipak, to se nije dogodilo pa sada mnogi tvrde kako su nezavisni krivi za nove izbore, nastavlja Barbarić. – To nije istina. Vladajući, odnosno stranke desnog i lijevog bloka, i danas imaju mogućnost koaliranja. Razumijem da je to problem jer je riječ o deset stranaka zbog čega naš uspjeh smatram puno, puno većim od njihovog.

Ako stranke lijevog i desnog bloka odluče da neće nezavisnima predati vođenje Podolica ili pak ako ne dogovore međusobnu suradnju, moguća je i treća opcija, a to je ponavljanje izbora. Iako se nezavisni nadaju da do toga neće doći jer to nikome nije u interesu, spremni su, kako kažu, ponovno se boriti za bolje dane na Podolicama.

HDZ: Rezultat na Podolicama pokazuje naš uzlazni trend u Koprivnici

Nakon objave rezultata izbora na Podolicama, priopćenjem su se oglasili iz koprivničkog HDZ-a. Izbori su im pokazali da je HDZ najjača politička opcija u Mjesnom odboru Podolice. Uz to, ovaj trijumf, napisali su, pokazuje uzlazni trend HDZ-a u Koprivnici te spremnost preuzimanja upravljanja Koprivnicom nakon idućih lokalnih izbora. Čudi ih što koprivnički SDP neće imati predstavnika u novom sazivu vijeća Podolica.

Iz Gradske organizacije HDZ-a izrazili su nadu da će prevladati razum i da će ovaj puta uspješno konstituirati vijeće. Vjeruju da će zajedno uspjeti napraviti velike iskorake i podići kvalitetu života na višu razinu baš kako to građani Podolica i zaslužuju.

Lijeva koalicija: I dalje predlažemo sporazum koji nezavisni nisu htjeli prihvatiti

U lijevoj koaliciji, rekao nam je predsjednik Gradske organizacije SDP-a Tomislav Golubić, mogu biti zadovoljni brojem dobivenih glasova, ali ne i brojem osvojenih mandata. Mještani Podolica odlučili su više glasova dati drugim listama, no kad je riječ o konstituiranju Vijeća mjesnog odbora – ništa se nije promijenilo u odnosu na izbore iz studenoga, ocjenjuje Golubić te kaže da lijevi ponovo predlažu sporazum kojega nezavisni nisu htjeli prihvatiti. SDP je spreman na razgovor i postizanje dogovora jer nije u redu da dodatno troše novac građana na ponavljanje izbora, zaključio je Golubić.

Tekst: Sonja Barčanec i Sandra Levak-Miklošić.

zatvori